Tržišni udio British American Tobacco-a u BiH dosegnuo 30 posto

22.09.2016. 14:12 / Izvor: Akta.ba

Tržišni udio BAT-a u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini raste, a povećan je i broj izvoznih tržišta.

U proteklih godinu dana British American Tobacco (BAT) uspješno je integrirao hrvatski TDR u svoj globalni sustav.

Tržišni udio BAT-a u Hrvatskoj kontinuirano raste te je dosegnuo 52,8 posto, a brendovi koji su najviše doprinijeli porastu su Rothmans, Lucky Strike te Dunhill. Tržišni udio  BAT-a u Bosni i Hercegovini dosegnuo je 30 posto.

Od dolaska u Hrvatsku i investicije veće od 500 milijuna eura za kupnju TDR-a, BAT je nastavio s ulaganjima. Ove je godine investirano 20 milijuna eura, a za naredno razdoblje planira se ulaganje dodatnih 30 milijuna eura u tvornicu u Kanfanaru.

Zahvaljujući dodatnim ulaganjima u poboljšanje kvalitete, tvornica u Kanfanaru među prvima u svijetu instalirala je naprednu TASTEloc tehnologiju te sve više dobiva na značaju i važnosti unutar cijele BAT grupacije. 

"BAT je kao najveći investitor u Hrvatskoj tijekom posljednjih nekoliko godina iznimno zadovoljan dosadašnjim rezultatima poslovanja u Hrvatskoj, gdje ostvarujemo rast tržišnog udjela svakoga mjeseca u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Počeli smo izvoziti na nova strana tržišta, primjerice Njemačku, Mađarsku, Grčku ,Bugarsku i mnoge druge. Najviše smo zadovoljni kvalitetnim i talentiranim zaposlenicima u cijeloj regiji.  Siguran sam da su svi navedeni pokazatelji čvrsta osnova za daljnji rast i razvoj kompanije", istaknuo je predsjednik Uprave BAT Adria, Ram Addanki.

Tvornica u Kanfanaru proizvodi oko 7,5 milijardi komada cigareta, od čega se čak 60 posto izvozi na strana tržišta. U BAT Adria klasteru zaposleno je više od 2.500 radnika.

SNAŽAN RAST NA TRŽIŠTU OSTVAREN ZAHVALJUĆI LANSIRANJIMA NOVIH PROIZVODA

Snažan rast na tržištu BAT je ostvario zahvaljujući lansiranjima novih proizvoda i internacionalizaciji portfelja.  Nakon uspješne migracije Benstona u Rothmans, od početka idućeg mjeseca i Ronhill ulazi u Dunhill obitelj. Zahvaljujući visokoj kvaliteti duhana, Ronhill je odabran da postane dio Dunhill obitelji, najprestižnijeg BAT-ovog branda, koji se prodaje u više od 200 zemalja. Jedinstveni okus Ronhilla ostat će isti, a dobit će pristup svim inovacijama pod okriljem snažnog branda Dunhill te će se proizvoditi u tvornici u Kanfanaru.

“Ulaskom Ronhilla u Dunhill obitelj, osiguravamo novu budućnost za potrošače tog brenda. Nakon osam godina neprestanog pada, Ronhill je izgubio više od polovine svog početnog tržišnog udjela iz čega je jasno da potrošači traže promjenu. Dunhill će donijeti najbolju svjetsku kvalitetu udruženu s pobjedničkom Ronhillovom mješavinom duhana, čime ćemo potrošačima ponuditi još bolju kombinaciju za istu cijenu”, kazao je John Brady, član Uprave BAT Adria zadužen za marketing.

Podsjetimo, BAT je jedna od vodećih multinacionalnih duhanskih kompanija u svijetu, s više od 200 vlastitih brandova prisutnih na gotovo svim tržištima svijeta. Izravno zapošljava više od 50.000 ljudi, te prodaje 663 milijarde cigareta koje proizvodi u 44 tvornice u 41 zemlji diljem svijeta.

RAST CRNOG TRŽIŠTA I POTREBA ZA PREDVIDIVIM UVJETIMA POSLOVANJA

Tržište u regiji kontinuirano obilježava značajan rast crnog tržišta - u Hrvatskoj je 25 posto, a u BiH čak 35 posto ukupne trgovine duhanskim proizvodima ilegalno. Zbog toga državni proračuni u Hrvatskoj i BIH godišnje ostaju bez više od 2 milijarde kuna prihoda jer se, na ta dva tržišta, prema procjenama, ilegalno trguje s više od 4,5 milijardi komada cigareta i duhanskih proizvoda. Borba za smanjenje ilegalnog tržišta iznimno je bitna i za potrošače i za proizvođače i za državu te BAT poziva državnu upravu da udruže snage i zajedno se bore protiv ilegalnog tržišta. Rastu ilegalnog tržišta pogoduje i neplanirani rast trošarina na duhanske proizvode. Zato je od velike važnosti da vlade precizno definiraju kalendar rasta trošarina, jer će to značajno utjecati na smanjenje crnog tržišta.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital