BiH prikovana za dno regiona po konkurentnosti

29.09.2016. 08:49 / Izvor: Nezavisne novine
BiH prikovana za dno regiona po konkurentnosti

Svjetski ekonomski forum (WEF) pozicionirao je BiH na 107. mjesto od ukupno 138 najkonkurentnijih država svijeta.

Svjetski ekonomski forum (WEF) pozicionirao je BiH na 107. mjesto od ukupno 138 najkonkurentnijih država svijeta, što je za četiri pozicije bolje u odnosu na prošlogodišnji indeks, pokazao je juče objavljeni izvještaj WEF-a. Tako je u poređenju sa državama u bližem i daljem okruženju, BiH ocijenjena kao najlošija, a "najbliža" joj je Srbija, koja se nalazi na 90. mjestu, dok su sve ostale zemlje regiona dosta više na ljestvici.

Naime, Slovenija zauzima 56. mjesto, Hrvatska 74, Mađarska 69. mjesto, Crna Gora 82, Makedonija 68. mjesto, dok je Albanija na 80. mjestu, Bugarska na 50, a Rumunija je zauzela 62. mjesto.

Kako je navedeno u ovom izvještaju, najproblematičniji faktori koji BiH pozicioniraju na nisko 107. mjesto su neefikasan državni aparat, korupcija, nestabilnost vlasti, nestabilnost politika, ali i poreska regulacija, visina poreza, pristup finansiranju, nedovoljno obrazovana radna snaga, nedovoljno razvijena infrastruktura, te kriminal i krađa. Sa druge strane, najmanje problematični faktori su regulacija rada, nedovoljan kapacitet inovacija, inflacija i zdravstvo.

Po broju dana potrebnih za početak biznisa BiH se nalazi na 133. mjestu, a po kapacitetu države da privuče talente na niskom 135. mjestu. Indeks konkurentnosti u slučaju BiH iznosi 3,80 i bazira se na tri podindeksa koji je potom podijeljen na ekonomske stubove. Inače, Svjetski ekonomski forum države svijeta rangira u pet ekonomskih grupa i to grupu koja ekonomiju bazira na uticajima (faktorima), grupu koja ekonomiju bazira na efikasnosti, grupu koja ekonomiju bazira na inovacijama i dvije prelazne grupe. Po osnovnim parametrima BiH se nalazi na 94. mjestu, pa su posmatrano po pojedinačnim stubovima institucije na 126. mjestu, infrastruktura 105. mjesto, makroekonomija 76. mjesto, a zdravstvo i osnovno obrazovanje na 50. mjestu.

Po parametrima efikasnosti BiH zauzima 106. mjesto, gdje je visoko obrazovanje na 92. mjestu, trgovina dobara 129. mjesto, radna snaga 125. mjesto, finansijsko tržište 101. mjesto, a tehnološka opremljenost 76. mjesto i veličina tržišta 98. mjesto. Po trećem, parametru inovacija BiH je na 122. poziciji, u okviru kojeg je po unapređenju poslovanja na 115. mjestu, a po inovacijama na 125. mjestu.

Inače, na prvom mjestu ove liste je Švajcarska, a iza nje slijede Singapur, SAD, Holandija, Njemačka. Potom slijede Švedska, Ujedinjeno Kraljevstvo, Japan, Hong Kong (Kina), Finska, Norveška, Danska, Novi Zeland, Tajvan i Kanada. Sagledavajući ovu ocjenu Svjetskog ekonomskog foruma i osnove za mjesto na kojem se nalazi BiH, Zoran Pavlović, ekonomski analitičar, rekao je da to pokazuje koliko je pogrešna politika koju vode lideri političkih stranaka u ovoj zemlji, koji su ujedno i kreatori poslovnog ambijenta u BiH.

"U značajnoj mjeri smo tome doprinijeli i mi kao građani, izborom vlasti. Tužna priča je i da praktično loš odabir kadrova u institucijama dodatno otežava i komplikuje tu situaciju, pogotovo kada se posmatraju svi oni elementi koji su negativni u BiH, a to je efikasnost javne uprave, pitanje poreza, registracija i ostalih elemenata koji su navedeni u ovom godišnjem izvještaju Svjetskog ekonomskog foruma", rekao je Pavlović. Dodao je da bi, da je u prilici, zadužio tim ljudi bar u ministarstvima privrede da pokušaju da zaista ustanove koliko se ta situacija može popraviti i da to bude zadatak za tekuću godinu, kako bismo u sljedećoj bili bolje rangirani i kako bi svijet BiH malo bolje gledao.

Poredak država regiona

56. Slovenija

68. Makedonija

69. Mađarska

74. Hrvatska

80. Albanija

82. Crna Gora

90. Srbija

107. BiH

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital