Sudski sporovi protiv Elektroprivrede RS-a "teški" 114.004.043 KM

03.12.2016. 10:36 / Izvor: Fena
Sudski sporovi protiv Elektroprivrede RS-a 'teški' 114.004.043 KM

Spor je nastao još u postupku vaučerske privatizacije koju je provodila nekadašnja Direkcija za privatizaciju RS.

Protiv Mješovitog holdinga "Elektroprivreda Republike Srpske" a.d. Trebinje vode se sudski sporovi u kojima je to javno preduzeće tužena strana za iznos od 114.004.043 KM, bez efekata eventualnih zateznih kamata i troškova sudskih postupaka.

Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a u revizorskom izvještaju o radu "Elektroprivrede RS-a" u prošloj godini je ukazala da je od navedenog iznosa najznačajniji sudski spor tužba investicionih fondova (manjinskih akcionara) u državnom preduzeću “Inženjering Ugljevik II”, Ugljevik za naknadu štete zbog neosnivanja navedenog preduzeća.

Tužbeni zahtjev po ovom osnovu iznosi 52.538.837 KM.

Okružni privredni sud u Banjoj Luci je, 21.marta ove godine donio presudu kojom se odbija tužbeni zahtjev fondova kao neosnovan, te navodi da je protiv presude dozvoljena žalba Višem privrednom sudu u Banjoj Luci.

Spor je nastao još u postupku vaučerske privatizacije koju je provodila nekadašnja Direkcija za privatizaciju RS.

Fondovi koji su podnijeli tužbu su u postupku privatizacije kupili ukupno 18,73 posto kapitala preduzeća „Inženjering Ugljevik II“ iz Ugljevika, ali nikada nije organizovano kao akcionarsko društvo i formirani organe preduzeća, a što je, kako tvrde, bila obaveza.

Fondovi navode da su tuženi na taj način ostvarili protivpravnu korist raspolažući sredstvima dobijenim od prodaje vaučera, te da je Investiciomo-razvojna banka RS-a, kao pravni nasljednik Direkcije za privatizaciju, odgovorna što nije regulisala status kompanije.

"Elektroprivreda RS-a" se povremeno javlja i kao tužena strana u sporovima koje drugi pravni subjekti vode radi naplate potraživanja.

Na osnovu procjene rukovodstva ovog privrednog društva i advokata, za ostale sporove koji se vode, na dan sastavljanja finansijskih izvještaja, eventualni gubici mogu da iznose do 6.952.145 KM.

Za navedeni iznos izvršena su rezervisanja u finansijskim izvještajima za 2015., za potencijalne gubitke po osnovu sudskih sporova, dok za ostale tužbe rukovodstvo "Elektroprivrede" i advokati smatraju da neće biti izloženo materijalno značajnim dodatnim potencijalnim gubicima po navedenim osnovama.

Na kraju prošle godine "Elektoprivreda RS-a" je vodila sudske sporove radi naplate svojih potraživanja u ukupnom iznosu od 5.494.677 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital