Prosječna plaća u RS-u ni za polovinu potrošačke košare

23.03.2017. 13:33 / Izvor: prvi.tv
Prosječna plaća u RS-u ni za polovinu potrošačke košare

O položaju radnička u RS govori i potrošačka košara za četvoročlanu obitelj, koju su izračunali u Savezu sindikata.

U Republici Srpskoj najniži životni standard imaju radničke obitelji, koje već godinama jedva sastavljaju „kraj s krajem", upozorili su iz entitetskog Saveza sindikata.

Kao jedan od uzroka teškog materijalnog i socijalnog položaja radnika naveli su nepostojanje općeg i granskih kolektivnih ugovora, pa umjesto njih poslodavci, kako navode, bez suglasnosti radnika i sindikata, sami donose i primjenjuju takozvane pravilnike o radu, kojima se krše stečena radnička i sindikalna prava.

O položaju radnička u RS govori i potrošačka košara za četvoročlanu obitelj, koju su izračunali u Savezu sindikata.

Prosječna isplaćena neto plaća za veljaču od 848 KM pokrivala je sa svega  45 posto potrošačke košare koja je koštala 1.882 KM.

Najviše novca, 699 KM, bilo je potrebno izdvojiti za  prehranu, za stanovanje i komunalne usluge potrebno je 580 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva bilo neophodno 105 KM.

Troškovi nabavke odjeće i obuće iznosili su 133 KM, higijene i njege zdravlja 86 KM, prijevoza 194 KM, te obrazovanja i kulture 82 KM.

Najviše prosječne neto plaće u veljači isplaćene su u oblasti financijske djelatnosti i osiguranja 1.286 KM i bile su veće za 3,88 posto u odnosu na siječanjske, a najniže administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, 540 KM, i veće su za 2,47 posto u odnosu na siječanjske plaće.

Plaću znatno nižu od prosjeka u veljači su imali zaposleni u građevinarstvu, svega 547 KM, u oblasti umjetnosti, zabave i rekreacije - 580 KM, radnici u djelatnosti turizma i ugostiteljstva - 584 KM, kao i u trgovini , a pokrivale su troškove sindikalne potrošačke košare do 31 posto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital