Dugovi budžeta biće restrukturirani

28.04.2017. 11:20 / Izvor: Glas Srpske
Dugovi budžeta biće restrukturirani

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je juče da su u ozbiljnoj fazi razgovori o restrukturiranju svih dugova budžeta.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je juče da su u ozbiljnoj fazi razgovori o restrukturiranju svih dugova budžeta, te računa budžeta lokalnih zajednica i da se do kraja avgusta očekuje njihova realizacija.

Nakon toga bi, kaže, Srpska bila u budžetskom suficitu od 500 miliona maraka.

"To bi se jednokratno riješilo tako što bi se isplatile te obaveze i dugovanja, a učinilo da prosječna kamatna stopa od 4,7 odsto postane dramatično manja. Sa osiguranjem, ne bi trebalo da pređe jedan odsto zaduženja, sa grejs periodom od dvije godine i rokom vraćanja deset godina", rekao je Dodik na konferenciji za novinare na Jahorini, gdje je juče počeo dvodnevni ekonomski forum.

Naglasio je da nema izlaska iz ekonomskih kriza i razvoja ako niste suvereni u oblasti monete, a BiH to nije.

"Neophodno je da domaći kadrovi preuzmu rukovođenje Centralnom bankom koja danas nema nikakve druge funkcije osim puke statistike. Centralna banka u ovom trenutku ima 1,2 milijarde evra realnog novca koji se može ubaciti u platni promet, a idemo kod stranih banaka da se zadužujemo", rekao je Dodik.

Napomenuo je da je Srpska uspjela da prevaziđe teške godine, uz zadržanu likvidnost i nivo plata i penzija, a čak se razgovara i da se nivo penzija poveća krajem godine.

"Ima određenih zastoja. To ne krijemo. Ima nekih obaveza koje nismo isplatili na vrijeme, ali stvaramo uslove da to sistemom reprograma platimo", istakao je Dodik.

Naglasio je da na završetak infrastrukturnih projekata koji su započeti u RS neće uticati ni eventualno neusvajanje izmjena Zakona o akcizama, ali je napomenuo da bi njihovo usvajanje značilo poboljšanje investicija. Izmjenama Zakona predviđeno je povećanje akciza za 15 feninga po litru goriva, od čega će deset feninga ići za gradnju autoputeva, a pet za gradnju puteva.

Precizirao je da bi preraspodjelama putevi dobili 30 miliona KM, a za deset godina bilo bi omogućeno novo zaduženje od 300 miliona maraka.

"Poljoprivreda bi dobila deset miliona maraka, kao i zdravstvo i iz tog razloga dajemo podršku Zakonu o akcizama", naglasio je Dodik istakavši da će, čak i ako ne budu usvojene izmjene Zakona o akcizama, RS završiti 36,3 kilometra autoputa "9. januar" kako je planirano.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital