Krajina osiguranje izašlo iz krize - Uskoro nove poslovnice u FBiH

26.06.2017. 12:24 / Izvor: Glas Srpske
Krajina osiguranje izašlo iz krize - Uskoro nove poslovnice u FBiH

Krajina osiguranje širi poslovanje i na FBiH i čeka saglasnost za otvaranje prve poslovnice u Bihaću.

Osiguravajuće društvo Krajina osiguranje iz Banjaluke četvrt vijeka postojanja, nakon svih problema sa kojima se borilo, proslavlja sa pozitivnim rezultatom, sklapanjem novih poslova i rastom premije i broja osiguranika.

Krajina osiguranje nastalo je 23. juna. 1992. godine izdvajanjem banjalučke filijale iz bivšeg osiguravajućeg društva ZOIL "Sarajevo".

"Neka vremena u kojima je ovo društvo trebalo da doživi ekspanziju, nažalost, nisu to bila. Prošlost ostavljamo iza sebe i 25 godina rada slavimo u boljem vremenu i čekajući rješenja koja su na na vidiku", kazao je direktor Krajina osiguranja Elmedin Đuzel.

Krajina osiguranje je, nakon niza problema i afera koji su uslijedili dolaskom novih vlasnika i u proteklih godinu i po ga doveli u nezavidnu poziciju, počelo da bilježi bolje rezultate, koje potvrđuje rast premije i broja osiguranika i sklapanje novih poslova.

"Polovinom februara bili smo pred stečajem, ali smo uspjeli da se dignemo na noge. Rođendan proslavljamo sa pozitivnim finansijskim pokazateljima. Tome je doprinio novi Upravni odbor, menadžment i 85 radnika koji su ostali u Krajina osiguranju i nisu odustali od ovog osiguravajućeg društva", kazao je Đuzel.

Krajina osiguranja je formiranjem novog menadžmenta u drugoj polovini aprila počelo da pribavlja premiju, isplaćuje štetu, plate i tekuće obaveze.

"Nakon 13 mjeseci dobili smo uvjerenje Poreske uprave da imamo izmirene sve obaveze i samim tim stvoreni su uslovi da učestvujemo na javnim pozivima i tenderima. U poziciji smo da dogovaramo, osiguravamo i suosiguravamo velike sisteme s obzirom na to da ćemo sa 30. julom pokriti tehničke rezerve u stoodstotnom iznosu. Do sada smo isplatili i štetu tešku više od milion maraka za prethodne godine", naglasio je Đuzel.

Krajina osiguranje je prošlu godinu završilo sa gubitkom od 1,11 miliona, dok je u prvom ovogodišnjem tromjesečju ostvarena dobit od 220.000 KM. Menadžment očekuje pozitivan rezultat i na polugodištu i kraju godine.

Sunovrat Krajina osiguranja počeo je od kada su kroz dokapitalizaciju njegovi većinski vlasnici postali Naven Agarval i Gupte Nete, koji su počeli da vuku niz štetnih i nezakonitih poteza, zbog čega je bila uvedena i vanredna uprava u Krajina osiguranje. Skupština akcionara, koju je sazvala Investiciono-razvojna banka RS, smijenila je 21. aprila članove Upravnog odbora i imenovala novi. Time je banka kao najveći pojedinačni akcionar preuzela upravljanje ovim društvom.

Širenje mreže

Krajina osiguranje širi poslovanje i na FBiH i čeka saglasnost za otvaranje prve poslovnice u Bihaću.

"Očekujemo ove godine da ćemo nastaviti širenje poslovanja i na ostale gradove u ovom entitetu. U planu je da do kraja 2018. godine budemo prisutni u svim većim gradovima na području FBiH", kazao je Elmedin Đuzel.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital