"Boska" definitivno izgubila 2,1 miliona KM tešku tužbu protiv RS

31.03.2017. 11:00 / Izvor: capital.ba
'Boska' definitivno izgubila 2,1 miliona KM tešku tužbu protiv RS

U presudi, koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da je prvostepeni sud pravilno i u skladu sa zakonom postupio odbacujući tužbu kao neosnovanu.

Robna kuća "Boska" definitivno je izgubila 2,1 miliona KM 'tešku' tužbu protiv RS, nakon što je Viši privredni sud u Banjaluci odbacio njihovu žalbu na prvostepenu presudu, saznaje poslovni portal CAPITAL.ba. Presudom od 15. marta, Viši privredni sud odbacio je žalbu "Boske" na presudu Okružnog privrednog suda kojom je odbijena njihova tužba protiv Republike Srpske i "Krajina osiguranja".

U presudi, koja je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da je prvostepeni sud pravilno i u skladu sa zakonom postupio odbacujući tužbu kao neosnovanu.

"Boska" je tužila RS odnosno Ministarstvo pravde zbog propusta u radu Osnovnog suda, kao organa RS, a "Krajina osiguranje" za vraćanje stečenog bez osnova.

Ovoj tužbi prethodio je spor koji su još 2007. godine vodili "Krajina" i "Boska". Tada je "Krajina" tužila "Bosku" zbog neispunjenja ugovora o osiguranju, a s obzirom na to da RK nije odgovorila na tužbu, Osnovni sud je usvojio tužbeni zahtjev i obavezao je da plati oko 1,4 miliona KM „Krajini“ plus kamate, odnosno ukupno oko 2,8 miliona KM.

Međutim, pravni zastupnici „Boske“ su tvrdili da robna kuća tužbu nikada nije dobila i da zbog toga nije mogla da dostavi odgovor, te je zbog toga "Boska" 2012. podnijela tužbu protiv RS odnosno Ministarstva pravde i "Krajina osiguranja", navodeći da je zbog propusta banjalučkog Osnovnog suda morala taj novac da isplati „Krajini“.

Ipak, presudom Okružnog privrednog suda Banjaluka od 22. juna prošle godine njihova tužba je odbijena, a nakon što su uložili žalbu, tu presudu sada je potvrdio i Viši privredni sud.

U obrazloženju presude Višeg privrednog suda navedno  je da je prvostepeni sud pravilno utvrdio da je u predmetu kod Osnovnog suda u Banjaluci, po tužbi "Krajine" protiv "Boske", tužba dostavljena sekretarici direktora "Boske", koja je uredno protokolisana, te da je pečatom i potpisom na dostavnici ovjeren prijem tužbe na odgovor, kao i da robna kuća tada nije u zakonskom roku dostavila odgovor na tužbu.

"Pravilno je odbijen tužbeni zahtjev tužioca u odnosu na tuženu RS. Takođe, pravilno je prvostepeni sud odbacio tužbu u odnosu na drugotuženu, "Krajina osiguranje", s obzirom na to da je potraživanje koje je tužilac označio kao neosnovano bogaćenje, bilo predmet tužbe koju je ranije "Krajina" podnijela protiv "Boske" i da je u tom predmetu donesena pravosnažna sudska odluka i da je naplaćen iznos koji tužilac potražuje od drugotužene "Krajine", navodi se u presudi.

Istaknuto je i da je prvostepeni sud dao jasno i detaljno obrazloženje za svoju odluku, da je na pravilno i potpuno utvrđeno činjenično stanje, pravilno primijenio odredbe Zakona o parničnom postupku, te da je odluka koju je donio pravilna i zakonita.

Sud je obavezao "Bosku" da Srpskoj na ime troškova postupka isplati 10.000 KM, a "Krajini" 10.588 KM u roku od 15 dana, pod prijetnjorn prinudnog izvršenja.

Sajić: Očekivana presuda

Pravni zastupnik "Krajina osiguranja" Aleksandar Sajić rekao je za CAPITAL da je ovakva presuda potpuno očekivana, jer je propstepeni sud dao jasne razloge zbog čega je tužbu odbacio.

"Zbog toga smo mi i očekivali ovakavu odluku", rekao je Sajić.

Advokat "Boske" Ranko Dukić rekao je da presudu još nije dobio te da zbog toga ne može da je komentariše.

Presudom Okružnog privrednog suda Banjaluka, od 22. juna prošle godine, odbačena je tužba RK “Boska” kojom je tražila da joj RS plati 2,11 miliona KM sa zateznom kamatom počev od septembra 2011. godine, o čemu je CAPITAL ranije pisao.

Ovaj proces je vođen po osnovu tužbe RK "Boska" iz oktobra 2012. godine protiv RS i “Krajina osiguranja” radi naknade štete i neosnovanog bogaćenja.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti