BiH u prvih šest mjeseci izvezla robu u vrijednosti od 5,2 milijardi KM

12.09.2017. 12:55 / Izvor: Akta.ba
BiH u prvih šest mjeseci izvezla robu u vrijednosti od 5,2 milijardi KM

Ovaj podatak predstavlja nominalno povećanje od 15,5 posto u odnosu na isti period prethodne godine

U periodu januar-juni 2017. godine Bosna i Hercegovina je ostvarila vrijednost izvoza roba od 5,210 milijardi KM što predstavlja nominalno povećanje od 15,5% u odnosu na isti period prethodne godine, podaci su Direkcije za ekonomsko planiranje BiH.

Međutim, prilikom interpretacije ovih dosta impresivnih stopa rasta potrebno je imati u vidu da je tokom posmatranog perioda došlo i do povećanja cijena pojedinih izvoznih proizvoda što je u određenoj mjeri rezultiralo ovako visokim stopama rasta.9 Ovo se ponajviše odnosi na električnu energiju, posebno ako se ima u vidu činjenica da je tokom posmatranog perioda došlo do smanjenja ukupne proizvodnje električne energije u BiH.

Što se tiče ostalih proizvoda, prema podacima IMF-a za juni 2017. godine tokom posmatranog perioda došlo je do povećanja ukupnog indeks svjetskih cijena za 20,8%, industrijskih inputa 18,1%, indeksa metala 25,7%, aluminijuma 21,8% i sirove nafte od preko 30%. Na osnovu ovih pokazatelja može se zaključiti da je realni rast izvoza bio nešto niži u odnosu na nominalni što nikako ne umanjuje činjenicu da je BiH ostvarila vrlo dobar izvozni rezultat tokom posmatranog perioda.

S druge strane, ako se posmatra po glavnim trgovinskim partnerima vrijednost bh. izvoza na tržište zamalja EU iznosila je 3,7 milijardi KM što predstavlja povećanje od 12,8%, dok je u zemlje CEFTA-e izvezeno 810 milijona KM što je za 30,4% više u odnosu na isti period prethodne godine.

Tokom prvog polugodišta vrijednost ostvarenog uvoza roba u BiH iznosila je 8,614 milijarde KM što predstavlja povećanje od 11,7% u odnosu na isti period prethodne godine. Posljedica je ovo povećanja domaće tražnje u okviru sektora stanovništva i korporativnog sektora, te u većoj mjeri rasta svjetskih cijena uvoznih proizvoda.

Posmatrano po proizvodima, najznačajnija povećanja uvoza su registrirana u okviru uvoza rafinirane i sirove nafte od 28% odnosno 15% (2 p.p), zatim kamenog uglja i električne energije gdje je uvoz udvostučen a doprinos rastu uvoza iznosio (1,5 p.p) odnosno (1 p.p), te motornih vozila 14,6% (0,8 p.p) i sirovog aluminijuma 37,4% (0,6 p.p). Posmatrano po glavnim trgovinskim partnerima, u prvom polugodištu 2017. godine vrijednost ostvarenog uvoza roba iz zemalja EU iznosila je je 5,2 milijarde KM što predstavlja povećanje od 9,5%, dok je iz zemalja CEFTA e uvezeno 1,070 miliona KM što je identično povećanje od 9,5%.

Posmatrano po proizvodima, povećanju deficita su najviše doprinijeli nafta, naftni derivati nafte i koks po (3 p.p), te motorna vozila 1,8 p.p, mašine 1,3 p.p i teksti 0,7 p.p. Posmatrano po zemljama, najveća povećanja deficita odnosno doprinosi povećanju istog registrirana su prilikom vanjskotrgovinske razmjene sa SAD (4,5 p.p), Rusijom (1,5 p.p), Italija (1,2), Kinom i Poljskom po (1 p.p). Ukupna pokrivenost uvoza izvozom roba u Bosni i Hercegovini u periodu januar-juni 2017. godine iznosila je 60,5% i u odnosu na isti period prethodne godine poboljšana je za 2 p.p.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital