Iz BiH za godinu dana izvezeno 66 tovljenika

07.02.2018. 08:26 / Izvor: Nezavisne novine
Iz BiH za godinu dana izvezeno 66 tovljenika

Iz RS-a izvezeno svega 66 tovljenika, ako se uzme u obzir da je njihova prosječna težina 150 kilograma,

Republika Srpska u cijeloj prošloj godini izvezla je svinjskog mesa u vrijednosti od više nego skromnih 21.850 KM, dok je istovremeno uvoz iznosio 33 miliona i 739.308 KM.

Podaci su ovo koji su "Nezavisnim" potvrđeni u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Prema našoj računici, to znači da je iz RS izvezeno svega 66 tovljenika, ako se uzme u obzir da je njihova prosječna težina 150 kilograma, a cijena između 2,10 i 2,20 KM po kilogramu.

Ovo je ujedno i cjelokupan izvoz iz Bosne i Hercegovine, jer u prošloj godini izvoza svinjetine iz Federacije BiH uopšte nije ni bilo.

Ako je suditi po izjavama proizvođača, ovakvi podaci nisu nikakvo iznenađenje. Naprotiv. Izvoz na strano tržište je, tvrde oni, za sada samo san, a najprije bi, kako kažu, trebalo preduzeti ozbiljne mjere kako bi postali konkurentni na domaćem tržištu, pa da bi tek onda mogli početi razmišljati o stranom.

"Domaćim proizvođačima je neophodno da se sa nešto više od 20 odsto domaćeg tržišta koje trenutno pokrivaju vrate na 50% pokrivenosti, pa tek onda da razmišljamo o ozbiljnijem izvozu svinjetine", istakao je Mišo Maljčić, predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS.

Naveo je da se podsticaji za proizvođače svinja kod nas i u EU ne mogu ni uporediti, te da je zaštićenost domaće proizvodnje loša, kao i, kako kaže, sama organizacija tržišta, prodaje i pijaca.

Prema njegovim riječima, ove godine u cijeloj BiH prijavljeno je oko 350.000 tovnih svinja, što je, kako kaže, nekad bilo 50 odsto proizvodnje na svinjogojskoj farmi u Novoj Topoli.

"Klanična industrija ima toliko nameta i opterećenja, da je isto imali vi rafineriju ili klaonicu", rekao je Maljčić.

Prema njegovim riječima, sve komponente koje uzgajivači svinja koriste su iz uvoza, kao premiksi i ostali proizvodi za prehranu svinja. Naglasio je da se na ovom poručju podstiče vakcinacija protiv svinjske kuge, a da se pritom, kako tvrdi, zna da EU neće uvesti nijednu svinju koja je vakcinisana protiv kuge, a paradoks je, navodi dalje, to što se tovljenici iz uvoza ne moraju vakcinisati kada dospiju na domaće tržište.

"Poražavajuće je da je trenutno kilogram tovljenika žive vage jeftiniji od kilograma dizela, jer ako uzmete u obzir da je litar nafte težak 800 g, a kilogram tovljenika se kreće od 2,10 do 2,20 KM, jasno je da su tovljenici jeftiniji, te da nema šanse da domaći proizvođač bude rentabilan", naglasio je Maljčić.

Nemanja Vasić, vlasnik preduzeća "Trivas" d.o.o. Prnajvor, istakao je da ova firma oko 90 odsto svinjskog mesa nabavlja iz uvoza.

"Prvi problem je to što svinjskog mesa kod nas nema dovoljno, a drugi što je domaće svinjsko meso za oko 50 odsto skuplje od uvoznog, te na taj način u proizvodnji gotovih proizvoda se uopšte ne bismo mogli nositi s uvoznicima gotovih proizvoda", pojasnio je Vasić.

Istakao je da je razlog što domaćeg mesa nema dovoljno i što je skuplje to što svinjsko meso nije pod carinskom zaštitom, a, kako kaže, ugasile su se i farme, pa sada, tvrdi Vasić, svinja nema dovoljno ni za svježe meso, a kamoli za preradu.

"Domaći proizvođači bi možda mogli da pokriju potrebe za svježim svinjskim mesom ukoliko bi se ograničio uvoz svježeg mesa", kaže on.

Prema njegovim riječima, domaća proizvodnja svinja je nezaštićena, što je, kako tvrdi, razlog njene nekonkurentnosti.

Lazo Šešić, direktor "Mesnice kod Laze", rekao je da meso nabavlja kod domaćih proizvođača u Novoj Topli.

"Domaći proizvođači su ugroženi jer to meso koje se uvozi je dosta jeftinije nego kilogram žive vage ovdje, a veliki trgovinski lanci neće uzeti živu stoku, nego će uvesti jeftinije meso", naglašava Šešić.

Prema njegovim riječima, kada bi se cijena domaćeg i uvoznog mesa izjednačila, niko ne bi uvozio meso, a samim tim bi, pojašnjava, domaći proizvođači postali konkurentni na tržištu.

"Kod nas su male subvencije i podsticaji za domaće proizvođače i zato je meso skuplje, ali ja ću uvijek radije uzeti meso od domaćeg proizvođača, pa neka bude i manja količina, ali bar znam da je kvalitet nemjerljivo bolji od uvoznog mesa", naglasio je Šešić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital