Zbog proračunskog suficita otkazane aukcije vrijednosnih papira

04.05.2018. 14:24 / Izvor: Akta.ba
Zbog proračunskog suficita otkazane aukcije vrijednosnih papira

Proračunom Federacije BiH za 2018. godinu utvrđeno bruto potrebe za zaduživanjem na domaćem tržištu u iznosu do 510 mil. KM

S ciljem objektivnog informiranja javnosti Federalno ministarstvo finansija danas je izdalo priopćenje za javnost u kojem je pojasnilo proceduru zaduživanja na domaćem tržištu putem emisije kratkoročnih i dugoročnih obveznica Federacije BiH.

U priopćenju se navodi da su proračunom Federacije BiH za 2018. godinu utvrđeno bruto potrebe za zaduživanjem na domaćem tržištu u iznosu do 510 mil. KM, od čega se na trezorske zapise odnosi 360 mil. KM, a obveznice 150 mil. KM.

Raspored održavanja planiranih aukcija trezorskih zapisa i obveznica, odnosno Indikativni kalendar izdanja vrijednosnih papira Federacije BiH za 2018. godinu  objavljen je na internetskoj stranici Federalnog ministarstva finansija-financija odmah nakon usvajanja Proračuna Federacije BiH za 2018.

U skladu s Indikativnim kalendarom aukcija, Federalno ministarstvo finansija-financija priprema i objavljuje kvartalne kalendare aukcija na temelju kojih Vlada Federacije BiH donosi pojedinačne odluke o vrsti instrumenata i visini zaduživanja. Kalendarom aukcija vrijednosnih papira Vlade Federacije BiH za II. kvartal koji je objavljen na internetskoj stranici Federalnog ministarstva finansija-financija 14. 2. 2018. planirano je održavanje sedam aukcija ukupne vrijednosti od 180 mil. KM.

Sukladno navedenom planu izdanja vrijednosnih papira za II. kvartal 2018 godine, Vlada Federacije BiH je na sjednici održanoj 29. 3. 2018. godine donijela pojedinačne odluke o zaduženju putem navedenih instrumenata u ukupnom iznosu od 180 mil. KM.

Navedene odluke predstavljaju ovlaštenje Federalnom ministarstvu finansija-financija da u skladu s vlastitom procjenom o potrebama i razini likvidnosti Jedinstvenog računa riznice Federacije BiH  donosi pojedinačne odluke o datumima održavanja aukcija ili otkazivanju planiranih aukcija.

Uzimajući u obzir ostvareni suficit u 2017. godini, te s tim povezanu zadovoljavajuću razinu likvidnosti Jedinstvenog računa riznice Federacije BiH, Federalno ministarstvo finansija-financija je otkazalo sve planirane aukcije vrijednosnih papira u travnju i svibnju u ukupnom iznosu od 140 mil. KM.

Na kraju priopćenja Federalno ministarstvo finansija-financija ističe da blagovremeno obavještava investitore i širu javnost o planovima zaduživanja i održavanja aukcija, kao i njihovom otkazivanju, a sve navedene informacije i obavijesti se objavljuju i na internetskoj stranici Ministarstva, kaže se u priopćenju ovog ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital