Izdato 269 prekršajnih naloga u vrijednosti 714.950 KM

26.07.2018. 11:57 / Izvor: SRNA
Izdato 269 prekršajnih naloga u vrijednosti 714.950 KM

U prvoj polovini prošle godine po osnovu ugovora o radu kontrolisano 7.700 radnika, od čega 310 ili četiri posto nije imalo zaključen ugovora o radu.

Republička inspekcija rada je u prvih pola godine zbog utvrđenih nepravilnosti izdala 269 prekršajnih naloga poslodavcima u vrijednosti 714.950 KM, te podnijela 22 prekršajne prijave nadležnim sudovima, a posebna pažnja Inspektorata bila je usmjerena na suzbijanje neprijavljenog rada, rečeno je Srni u Inspektoratu Republike Srpske.

Iz Inspektorata navode da je u tom periodu izvršeno ukupno 2.896 kontrola u oblasti radnih odnosa i zaštite na radu, pri čemu su u 956 slučajeva utvrđeni propusti, te je poslodavcima izrečeno 790 upravnih mjera za otklanjanje nepravilnosti.

"Najčešće utvrđene nepravilnosti odnosile su se na obračun i rokove isplate plata i naknada plata, zaključivanje i primjenu ugovora o radu, raspored radnog vremena i vođenje evidencije o dnevnoj prisutnosti radnika na radu, sprovođenje poslova zaštite na radu i drugo", ističu iz Inspektorata.

Posebna pažnja Inspektorata bila je usmjerena na suzbijanje neprijavljenog rada, pa su skladu sa zakonskim izmjenama ovlaštenje da kontrolišu prijavljivanje radnika dobili svi inspektori Inspektorata u svojim primarnim oblastima nadzora, kao i inspektori Poreske uprave i Republičke uprave za igre na sreću.

U šest mjeseci inspektori su po osnovu ugovora o radu kontrolisali 7.481 radnika, od čega 225 radnika ili tri odsto nije imalo zaključen ugovor o radu i nisu bili prijavljeni na obavezne vidove osiguranja.

Iz Inspektorata navode da je u prvoj polovini prošle godine po osnovu ugovora o radu kontrolisano 7.700 radnika, od čega 310 ili četiri posto nije imalo zaključen ugovora o radu sa poslodavcem. 

"Poređenjem podataka za prvo polugodište 2018. i 2017. godine vidljivi su pozitivni pomaci. U 2018. godini kontrolisan je veći broj radnika, a bez ugovora je zatečeno manje radnika, u odnosu na uporedni period prethodne godine", ističu iz Inspektorata.

Angažovanje radnika na crno najčešće se konstatuje u oblastima ugostiteljstva, trgovine, eksploatacije i prerade drveta, građevinarstva, te uslužnim djelatnostima, navode iz Inspektorata

Zakonom o radu Srpske propisano je da ukoliko poslodavac primi na rad radnika, a da prethodno sa njim nije zaključio ugovor o radu i nije ga prijavio na obavezne vidove osiguranja, kazna iznosi od 5.000 do 20.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital