Robna razmjena sa Srbijom i Hrvatskom pet milijardi eura

Kapital / IZVJEŠTAJI

Robna razmjena sa Srbijom i Hrvatskom pet milijardi eura

Potrebno je da zemlje regiona naprave novi iskorak u narednom periodu i da više sarađuju kada je riječ o trgovini, investicijama i infrastrukturi.

02.10.2018. 08:38 / Izvor: SRNA

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović izjavio je jučer u Beogradu da će obim robne razmjene sa Srbijom i Hrvatskom ove godine dostići pet milijardi eura, a da je u daljoj ekspanziji ekonomskih i trgovinskih odnosa, infrastruktura najslabija karika.

Šarović, koji učestvuje na Samitu 100 biznis-lidera, ocijenio je da je možda potrebno da zemlje regiona naprave novi iskorak u narednom periodu i da više sarađuju kada je riječ o trgovini, investicijama i infrastrukturi, koja nedostaje i koja ne može u dovoljnoj mjeri da prati ekonomske tokove i trgovinske odnose.

Kada je riječ o digitalizaciji, odnosno takozvanoj četvrtoj industrijskoj revoluciji kao odskočnoj dasci ka globalno konkurentnom regionu, Šarović je ocijenio da cijeli region zaostaje u digitalizaciji i savremenoj trgovini.

"Pitanje digitalizacije je pitanje slobodnog prometa roba bez posrednika, takozvani fri-kargo je u ekspanziji, a mi zaostajemo kao region i kao BiH. To je budućnost i vjerovatno će i današnji i sutrašnji zaključci biti o tome da region treba da odgovori i na ove izazove koji su tu pred nama", rekao je Šarović.

On se založio za nadogradnju Cefta sporazuma u neku vrstu "Cefte plus", koja bi obuhvatila ne samo trgovine uslugama, nego i pitanja carina i prostora bez granica.

Šarović je zaključio da je veliki nedostatak za razvoj regiona to što ima malo bilateralnih projekata, dogovorenih među zemljama.

"U regionu praktično imamo samo projekte koji su inicirani od Brisela, EU, Platforme za zapadni Balkan, od nekih drugih međunarodnih faktora", kaže Šarović.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH učestvovao je na skupu u radu panela na kojem su govorili i zamjenik premijera Makedonije Kočo Agnjušev, ministar rudarstva i energetike Srbije Aleksandar Antić, potpredsjednik crnogorskog parlamenta Branimir Gvozdenović, kao i predstavnici kompanija "Gorenje", "Simens", Atlas grupa i Atlantik grupa u Srbiji. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital