Slovenija turistički prihod namjerava povećati na 4 milijarde eura

03.10.2018. 14:18 / Izvor: Fena
Slovenija turistički prihod namjerava povećati na 4 milijarde eura

Lani je Sloveniju posjetilo 4,9 milijuna turista, čak 14,6 posto više nego lani.

Lanjski  prihod od 2,5 milijardi eura Slovenija novom strategijom turizma planira povećati na 4 milijarde stvaranjem turističkih proizvoda više vrijednosti i novim investicijama, a zbog malog zanimanja za turistička zanimanja u zemlji predviđa dovođenje djelatnika za rad u turizmu iz zemalja kao što su Gruzija i Ukrajina, najavljeno je u srijedu na savjetovanju vlade s čelnim ljudima iz 212 općina.

"Imamo sve atribute da postanemo turistička destinacija s pet zvjezdica", kazao je na savjetovanju u Rimskim Toplicama ministar gospodarstva Zdravko Počivalšek, dodavši da turizam posluje pozitivno i svake godine doživljava rast broja dolazaka, posebno stranih gostiju koji čine dvije trećine posjetitelja.

Lani je Sloveniju posjetilo 4,9 milijuna turista, čak 14,6 posto više nego lani, a rekordan je rezultat i ostvarenih 12,5 posto noćenja iako je cilj povećanje noćenja po gostu, jer sadašnjih prosječnih dva i pol noćenja ne zadovoljava, navedeno je na savjetovanju, prenosi Hina. 

Između ostalog, predstavnici vlade i nacionalne turističke organizacije naveli su da je cilj nove turističke strategije povećanje turističkog priljeva s 2,5 na 4 milijarde eura, čemu će pomoći i fond za investicije u turizmu, kojim je ranija vlada osigurala 150 milijuna eura jamstava za kredite.

Slovenski turizam ima velike kadrovske probleme jer sustav zapošljavanja, ali i plaće, ne zadovoljavaju pa radnike treba uvoziti.

Sadašnji sustav je destimulativan za nezaposlene i umirovljenike koji bi mogli raditi u turizmu, ali imamo mogućnosti potrebne kadrove dobiti iz nekih drugih država, kazao je Počivalšek, dodavši da su sporazumi koji bi to omogućili potpisani među ostalim s Ukrajinom i Gruzijom.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital