Mali biznis raste na krilima olakšica

14.09.2015. 08:35 / Izvor: Glas Srpske
Mali biznis raste na krilima olakšica

Jednostavniji proces registracije i poreske olakšice rezultovale su rastom broja novoregistrovanih preduzetnika u Srpskoj za osam mjeseci ove godine za 736 u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Jednostavniji proces registracije i poreske olakšice rezultovale su rastom broja novoregistrovanih preduzetnika u Srpskoj za osam mjeseci ove godine za 736 u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Prema podacima Poreske uprave RS do kraja avgusta registrovana su 2.904 nova preduzetnika, dok je u istom periodu prošle godine poslovnu aktivnost započelo 2.168 preduzetnika. Statistika pokazuje da je istovremeno broj odjavljenih preduzetnika smanjen sa 912 na 811.

Male radnje poput frizerskih i kozmetičkih salona, kafića, roštiljnica, pekara i butika početnu poslovnu aktivnost najčešće registruju u kategoriji samostalnih preduzetnika, a biznis prerasta u pravno lice kada se vlasnici uvjere da imaju dobru perspektivu.

Broj registrovanih preduzetnika porastao je u svim većim gradovima Srpske. U Bijeljini je broj preduzetničkih radnji povećan za 58, u Prijedoru za 54, Doboju za 32, Banjaluci za 29, Gradišci za 18, a Trebinju za četiri.

Direktor Zanatsko-preduzetničke komore RS Jovica Bratić kaže da je na povećanje broja preduzetnika najviše uticala defiskalizacija, odnosno ukidanje obaveze da preduzetnici i zanatlije moraju imati fiskalne kase.

"Poreska uprava RS povlači dobre poteze i vjerujemo da će naredne godine biti mnogo više radnji jer će mnoge zbog povoljnijeg ambijenta preseliti djelatnost iz sive zone i započeti legalno poslovanje. Očekujem da će rezultati biti još bolji ukoliko budu ukinuti neki parafiskalni nameti poput komunalnih taksi na republičkom i opštinskom nivou", kaže Bratić.

Ekonomisti kažu da je najvažnije da se ulaže u skladu sa potrebama tržišta i savjetuju pokretanje posla u oblasti proizvodnje hrane, energije, turizma i informacionih tehnologija. Profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Goran Radivojac kaže da su na pozitivan trend u preduzetništvu uticale poreske olakšice za vlasnike radnji u poređenju sa osnivanjem pravnih lica.

"Osnivanje radnje je znatno manje opterećeno papirologijom. To su uglavnom manji biznisi, odnosno male zanatske radnje, čiji se vlasnici više fokusiraju na posao, a manje na sakupljanje raznih vrsta dokumentacije i evidencija koje je obaveza za svako ozbiljno pravno lice", kaže Radivojac i naglašava da je neophodno dodatno olabaviti poresku politiku smanjenjem stopa poreza.

PRAVNA LICA

Podaci Poreske uprave RS pokazuju da je za osam mjeseci ove godine prijavljeno 1.019 pravnih lica, što je približno nivou iz istog prošlogodišnjeg perioda, kada ih je registrovano 1.015. Broj odjavljenih pravnih subjekata smanjen je sa prošlogodišnjih 336 na 118.

Broj registrovanih preduzetnika za osam mjeseci

                   2015.                     2014.

Banjaluka   531                        502

Bijeljina       221                       163

Prijedor      199                        145

Gradiška    117                          99

Doboj         112                          80

Laktaši         82                         80

Trebinje     47      43

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital