MMF najavio da će kamatne stope rasti

07.05.2021. 10:16 / Izvor: Agencija Anadolija
MMF najavio da će kamatne stope rasti

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da se svijet treba pripremiti za rastuće kamatne stope.

Predsjednica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgieva izjavila je da je potrebno vrlo pažljivo povući političku podršku koja se pruža u okviru borbe protiv pandemije koronavirusa te da se svijet treba pripremiti za rastuće kamatne stope.

Istakavši da se globalna ekonomija u aprilu počela popravljati, Georgieva je kazala da su ekonomije Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine "dva motora koji snažno rade".

Dodala je i kako očekuje da će Evropska unija (EU) zahvaljujući vakcinaciji već u ljetnim mjesecima sustići ove dvije ekonomije, napominjući da vjeruje da će se oporavak ubrzati.

Podsjetivši da se očekuje da će globalna ekonomija ove godine porasti za 6 posto, a sljedeće za 4,4 posto, Georgieva je istakla da je neujednačen oporavak između država i dalje ozbiljan problem.

Također je naglasila da je neminovno da politička podrška koja je pružena u borbi protiv pandemije bude povučena, dodajući da je jako važno da to bude provedeno vrlo pažljivo.

"Trebamo se pripremiti za rast kamatnih stopa. Posebno je važno pratiti kamatne stope u SAD-u jer tamo postoji značajno kretanje", rekla je Georgieva.

Kako je navela, države koje još ne bilježe rast i koje imaju nagomilani dug, mogle bi se naći u dosta teškoj situaciji u potencijalnom okruženju rastućih kamatnih stopa.

Komentarišući rasprave o ukidanju prava na intelektualno vlasništvo za vakcine protiv COVID-19, Georgieva je istakla da postoje snažni ekonomski argumenti za uklanjanje prepreka za proizvodnju i distribuciju vakcina, ali da bi ukidanje prava na intelektualno vlasništvo trebale da prate i druge mjere.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital