Kapital / IZVJEŠTAJI

Nova projekcija Evropske banke za obnovu i razvoj za zemlje u tranziciji: Privreda BiH tone još dublje

16.10.2009. 07:42 / Izvor: Nezavisne novine

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pogoršala je svoju prognozu pada privrednih aktivnosti u BiH za ovu godinu, procjenjujući da će pad bruto društvenog proizvoda (BDP) naše zemlje iznositi 3,1 %.

EBRD je time snizio svoja prethodna očekivanja za 2,1 %, jer je u izvještaju objavljenom u maju projektovao pad BDP-a za jedan procenat. Nadolje su korigovane i prognoze za 2010. godinu i to sa blagog rasta BDP-a BiH od jedan odsto na još nižih 0,8 %.

"U protekloj godini je bilo veoma malo napretka u privatizaciji i drugim strukturnim reformama u BiH. Iako je globalno okruženje sada mnogo komplikovanije, važno je ubrzati proces reformi kako bi se privukle veoma potrebne direktne inostrane investicije", rekao je Peter Sanfej, viši ekonomista EBRD-a zadužen za jugoistočnu Evropu.

Analitičari EBRD-a za region jugoistočne Evrope imaju još crnju prognozu s predviđenim prosječnim padom privrednih aktivnosti u 2009. godini od 6,2 %, dok bi iduće godine trebalo da zabilježe rast od 0,7 %.

Domaći ekonomisti kažu da je korekcija ranijih prognoza EBRD-a bila očekivana s obzirom na to da je BiH pretrpjela priličan udar globalne recesije. Muris Čičić, profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu, naglašava da je posebno pogođena naša izvozna industrija, a najviše metalski i automobilski sektor, ali i proizvođači namještaja, tekstilci i kožari, te građevinski sektor.

"Na bh. građane se to konkretno odražava kroz veći broj otkaza i manje plaće, što uz pad doznaka iz inostranstva, dovodi do smanjenja kupovne moći i uopšte životnog standarda stanovništva", ističe Čičić, koji, za razliku od ekonomista EBRD-a, ne očekuje rast BDP BiH u 2010. godini.

EBRD za sve zemlje u tranziciji ove godine projektuje pad BDP-a od 6,3 %, a iduće godine rast od 2,5 %. U izvještaju o tranziciji za 2009, koji će u cijelosti biti objavljen sljedećeg mjeseca, ističe se da će razlike u rastu proizvodnje u 2010. između zemalja biti značajne.

"Takođe je jasno da će se društveni gubici globalne ekonomske krize ozbiljno osjetiti tek sljedeće godine, kada stečaji preduzeća i nezaposlenost nastave da rastu. Srednjoročni rast u EBRD-ovom regionu će vjerovatno biti niži od trenda zabilježenog u prethodnoj deceniji", izjavio je Erik Berglof, glavni ekonomista EBRD-a.

Projekcije rasta za 2010. za sve tranzicione zemlje su prosječno više za 1,5 % od predviđanja u maju. To je, međutim, ukazuju u ovoj banci, više rezultat oporavka od pada koji je bio veći od očekivanog u prvoj polovini ove godine, nego što će ekonomija ojačati tokom iduće godine.

Faktori koji ograničavaju rast u 2010, navode u EBRD-u, uključuju sporiji tempo oporavka izvoznih tržišta, naročito u evrozoni, i dalje otežane uslove kreditiranja, pošto banke nastavljaju s postepenim smanjujem svoju aktive u regionu, dok je kreditiranje domaćinstava i malih kompanija i dalje ograničeno zbog sve većeg broja kredita u kašnjenju.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital