Općina Hadžići: Rekordno izvršenje Budžeta u 2018. godini od 16,1 milion KM

29.03.2019. 08:01 / Izvor: Akta.ba
Općina Hadžići: Rekordno izvršenje Budžeta u 2018. godini od 16,1 milion KM

Najuspješnija godina u novijoj historiji Hadžića je protekla 2018. u kojoj je Budžet Općine Hadžići izvršen u iznosu od 16.116.944,75 KM.

Najuspješnija godina u novijoj historiji Hadžića je protekla 2018. u kojoj je Budžet Općine Hadžići izvršen u iznosu od 16.116.944,75 KM.  Ostvaren je višak prihoda nad rashodima u iznosu od 3.321.538,45 KM koji se prenosi u Budžet za 2019. godinu, a utrošit će se na kapitalne projekte. Ovaj izvještaj zajedno sa završnim računom Općine Hadžići za 2018. godinu usvojen je na današnjoj 25. sjednici Općinskog vijeća Hadžići većinom glasova. Sjednici je prisustvovalo 26 vijećnika.

Većinom glasova usvojene su Izmjene i dopune Regulacionog plana „Privredna  zona Hadžići“ po zahtjevima investitora čime su se stvorili uslovi za nesmetanu implementaciju  ponuđenih  projekata investitora, a da se pri tome ne mijenja osnovni koncept Plana.

Također, vijećnici su jednoglasno usvojili set Odluka o prestanku važenja i određivanju naziva novoformiranih ulica na području općne Hadžići proizašlih uspostavom Adresnog registra. Vijećnici su jednoglasno podržali Informaciju o stanju sigurnosti na području općine Hadžići za 2018. godinu pripremljenu od strane Šeste policijske uprave –  Policijska stanica Hadžići.

U zaključku te Informacije se navodi kako je analizom pokazatelja kriminaliteta, JRiM i sigurnosti saobraćaja bezbjedonosna situacija na području općine Hadžići u 2018. godini na zadovoljavajućem nivou. Novoimenovani komandir Policijske stanice Hadžići, Asim Merdanović, je u obrazlaganju informacije, između ostalog, pozvao vijećnike i građane da u narednom periodu svi zajedno daju doprinos u stvaranju sigurnijeg okruženja.

"Analiza sigurnosne situacije i davanje prijedloga i mjera njenog poboljšanja je naša izvorna nadležnost. Dakle izvorna nadležnost Općine Hadžići i Općinskog vijeća. Iz tog razloga mi ćemo kao i do sada uraditi sa naše strane sve da dobijemo što sigurnije okruženje. Pružićemo svu materijalno tehničku pomoć našoj Policijskoj stanici Hadžići, ali i zajedno tražiti od nadležnih institucija da nam pomognu u kontroli migrantske krize. To znači da ćemo podržati zahtjeve naše Policijske stanice da se što prije uposli dovoljan broj policijskih službenika kako bi se posao na terenu mogao adekvatno obavljati", kazao je Općinski načelnik Hamdo Ejubović.

Kako se moglo čuti na današnjoj sjednici Vijeća, Policijskoj stanici Hadžići nedostaje 19 novih policajaca za optimalno obavljanje posla na terenu. Informacija o aktivnostima KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. nije usvojena.

Umjesto informacije većinom glasova usvojen je zaključak Vijeća u kojem se Općinskom načelniku nalaže da u što kraćem vremenskom periodu, a putem nadležnih institucija uspostavi zakonom propisano imovinsko stanje u državnoj svojini. Naime, vlasnik 65 odsto teritorije općine Hadžići je preduzeće KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo. Ovo je nezabilježen slučaj u svijetu. Praktično to znači da ukoliko preduzeće KJP „Sarajevo-šume“ d.o.o. Sarajevo ode u stećaj, 65 odsto teritorije naše općine moglo preći u vlasništvo privatnog lica.

Vijećnici su razmtrali i usvojili: Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o građevinskom zemljištu, Informaciju o aktivnostima Uprave za šumarstvo Kantona Sarajevo za područje općine Hadžići za 2018. godinu, Finansijski izvještaj i izvještaj o radu JU „Kulturno – sportski i rekreacioni centar“ Hadžići za 2018. godinu te Plan i program ove institucije za 2019. godinu.

Usvojena je Informacija o ugroženosti teritorije općine Hadžići minsko – eksplozivnim i neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Prema ovoj informaciji u 2018. godini deminirano je ukupno 92 dunuma površine. Usvojena je i Informacija o dodjeli stipendija za školsku 2018/2019. godinu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital