Kapital / BANKARSTVO

Opozvan stari švicarski franak, novčanice moguće zamijeniti poštom

06.05.2021. 07:48 / Izvor: Akta.ba

Centralna banka Bosne i Hercegovine je obavijestila javnost da je moguće poštom zamijeniti stare švicarske franke.

Saopćili su da je Švicarska nacionalna banka (SNB) opozvala novčanice osme serije i obrazložili su šta to znači.

"Novčanice iz osme serije time gube status zakonskog sredstva plaćanja i više se ne mogu koristiti u svrhe plaćanja. To se ne odnosi na javne blagajne Konfederacije (SBB/CFF, Swiss Post), koje će nastaviti primati novčanice osme serije do 30. oktobra 2021. godine", istakli su u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, zbog ukidanja zakonskog razdoblja razmjene 1. januara prošle godine, novčane se mogu na neograničeno vrijeme zamijeniti na šalterima Švicarske nacionalne banke u Bernu i Cirihu ili u agenciji SNB-a. Novčanice se mogu poslati poštom Nacionalnoj banci Švicarske.

Ovaj neograničeni period razmjene odnosi se se i na novčanice šeste serije. Razlog povlačenja iz opticaja osme serije je unapređenje zaštitnih elemenata novčanica koje je realizovano u devetoj seriji, čime se one efikasnije štite od falsifikovanja, saopćili su iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

PODIJELI:

TAGOVI:

švicarski frank

zamjena

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital