Kapital / IZVJEŠTAJI

Osiguravajuće kuće u prvih devet mjeseci 2009. godine bilježe rezultate na nivou prethodne godine: Tržište osiguranja skoro bez rasta

16.11.2009. 08:03 / Izvor: Nezavisne novine

Trend usporavanja rasta tržišta osiguranja u BiH nastavljen je i u trećem kvartalu ove godine.

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja FBiH ukupna premija osiguravajućih društava u ovom entitetu u prvih devet mjeseci iznosila je 256,1 milion KM u odnosu na 253,9 miliona KM iz istog prošlogodišnjeg perioda.

Premija za neživotna osiguranja iznosila je istovremeno 211,2 miliona KM i zadržala se na prošlogodišnjem nivou (211 miliona KM), dok je rast zabilježen u segmentu životnog osiguranja sa prošlogodišnjih 42,8 miliona na 44,9 miliona KM.

Prema podacima Agencije za osiguranje RS ukupna premija za prva tri kvartala iznosila je 88,2 miliona KM, a tržište je zabilježilo rast od 1,3 posto u odnosu na isti prošlogodišnji period. Ukupna premija za neživotna osiguranja iznosila je 82,7 miliona, dok je premija životnog osiguranja vrijedjela 5,4 miliona KM.

"Podaci govore da za devet mjeseci 2009. godine na nivou BiH i njena oba entiteta imamo rast premije od svega nešto više od jedan odsto u odnosu na isti period 2008. godine, što je višestruko manja stopa rast u odnosu na ranije godine. Svi pokazatelji idu u prilog tvrdnjama da su svjetska finansijska kriza i slab oporavak domaće privrede uzrokovali stagnaciju na tržištu osiguranja u BiH", kaže Midhat Terzić, direktor "Sarajevo-osiguranja".

Podsjeća da su ovakve procjene kretanja na tržištu osiguranja date i prije nekoliko mjeseci tokom održavanja regionalnog Susreta osiguravača i reosiguravača - SorS 2009.

"Ostaje da se vidi da li će do kraja godine tržište zadržati nivo ostvarene premije u odnosu na 2008. ili će možda doći i do pada, što se već događa u zemljama okruženja", kazao je Terzić.

Istakao je da će 2010, po svim pokazateljima, biti još teža za tržište osiguranja od "recesijske" 2009. godine.

Prema podacima Agencije za nadzor osiguranja FBiH "Sarajevo-osiguranje" je ostalo vodeće osiguravajuće društvo u FBiH sa tržišnim učešćem od 15,6 posto, a iza ovog društva po visini prikupljene premije dolaze "Bosna sunce osiguranje" sa 14,1 posto i "Euroherc" sa 11,1 posto. U društvu vodećih su i "Croatia osiguranje" sa deset posto, te "Triglav BH osiguranje" koje drži 9,5 posto i UNIQA sa tržišnim udjelom od 9,1 posto.

Na tržištu RS lider je "Jahorina osiguranje" s učešćem od 17,9 posto, a slijede "Kosig Dunav osiguranje" sa 16,5 i "Bobar osiguranje" čiji je udio na tržištu 16,3 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital