POČETAK NOVOG POGLAVLJA

DHL domaćin sastanka privatnog i javnog sektora na temu nula emisija

21.09.2023. 14:09 / Izvor: Akta.ba
DHL sastanak

Namjera platforme Enterprise Alliance je da postane formalni dio misije nula emisija CO2.

Kompanija DHL je imala čast danas ugostiti EUSR Nj.E. Johanna Sattlera te izvršne direktore uspješnih kompanija koje su pioniri u BiH u usvajanju i poduzimanju širokog spektra aktivnosti na području "nula emisija CO2" (DHL, UNIQUA, Porsche/VW, UniCredit, Gazzda, SFF) sa ciljem uspostavljanja privatno-javnog partnerstva u rješavanju jednog od najozbiljnijih problema sa kojim se funkcionalno urbano područje Sarajeva suočava - zagađenje zraka.

 

Kompanija DHL više od 15 godina kroz razne programe je posvećena projektima održivosti i energetske efikasnosti. Danas, DHL u obavljanju svoje djelatnosti posjeduje i koristi četiri električna vozila, planira nabavku dodatna četiri vozila u narednoj godini, snadbijeva kompletan objekat sjedišta kompanije i operacija putem solarne energije, ima dvije toplotne pumpe, a globalni cilj DHL Grupe je nula emisija CO2 u logistici do 2030. godine, 1 milion posađenih stabala godišnje do 2025. godine. Pored toga, Kompanija je uvela GoGreen Certified program za sve uposlene u cilju razvijanja svijesti o ekologiji i održivosti.

johan

"Naša kompanija podržava ovu inicijativu EU i iznimno nam je drago što je Sarajevo odabrano kao jedna od 100 pilot misija. Vjerujemo da se za 10 godina može mnogo učiniti. Gotovo 80% svih promjena koje se trebaju dogoditi u narednoj deceniji da bi se postiglo nula emisija CO2 potaknut će privatni sektor koji donosi nove proizvode, čiste energije na tržište i promjene u ponašanju i nove potrošačke trendove (e-automobili, čisto grijanje, hodati više, zdravija hrana, manje otpada itd.)", navode iz DHL-a.

Kako je istaknuto, održani sastanak je početak novog poglavlja saradnji organe vlasti i privatnog sektora i odlična prilika da utvrde kako i na koji način mogu pomoći te kakva im je podrška potrebna od strane organa uprave.

Namjera platforme "Enterprise Alliance" je da postane formalni dio misije "nula emisija CO2", koji će u narednom periodu okupiti veći broj članova i biti će treća dionica Misije sa IFI neto nultim upoređivanjem i organima vlasti sa redovnim sastancima radi ažuriranja ciljeva i dijaloga sa gradonačelnicima i premijerom Kantona kao i sa institucijama višeg nivoa gdje je to potrebno.

Evropska unija podržava ovaj proces kroz inicijativu 100 gradova sa nultom neto emisijom, za koju su potrebna značajna ulaganja, na nivou koji je jedino moguće postići kombinacijom državnih i privatnih sredstava. Da bi se postigla nulta neto emisija, gotovo 80% ukupnih promjena koje se trebaju dogoditi u narednoj deceniji će predvoditi privatni sektor, koji na tržište treba donijeti nove proizvode iz čistih izvora energije i mijenjati način života.

Sarajevsko funkcionalno urbano područje odabrano je u konkurenciji od više od 375 gradova koji su konkurisali za učešće u misiji Evropske unije: "100 gradova sa nultom neto emisijom" za postizanje 100 klimatski neutralnih i pametnih gradova do 2030. godine.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici kabineta premijera Kantona Sarajevo i kabineta gradonačelnice Sarajeva, te gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

dhl

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti