Kapital / IZVJEŠTAJI

Povećana stopa slobodnih radnih mjesta - Česi prednjače

19.06.2018. 14:06 / Izvor: SRNA

Stopa slobodnih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem kvartalu u EU i eurozoni povećana je u odnosu na prošlu godinu, naročito u sektoru industrije, građevinarstva i uslužnoj djelatnosti, pokazuju podaci Eurostata.

U EU, koja ima 28 članova, sezonski neprilagođena stopa slobodnih radnih mjesta u prvom tromjesečju ove godine uvećana je na 2,2 posto, sa dva posto u prethodnom tromjesečju

Istovremeno, u eurozoni, koja ima 19 članova, uvećana je na 2,1 posto sa dva posto u prethodnom tromjesečju.

Posmatrano po sektorima, na nivou EU posebno povećanje je vidljivo u sektoru industrije i građevinarstva, gdje stopa slobodnih radnih mjesta iznosi dva posto, dok je u uslužnom sektoru 2,4 posto. Slična situacija je i u evrozoni.

Među zemljama EU ubjedljivo najvišu stopu slobodnih radnih mjesta u prvom ovogodišnjem kvartalu ima Češka, i to 4,8 posto.

Slijede Belgija sa 3,5 posto, NJemačka i Švedska sa 2,9 posto, te Holandija i Austrija sa po 2,8 posto.

U odnosu na isti period lani, stopa slobodnih radnih mjesta uvećana je u 16 članica EU, u osam je ostala nepromijenjena, dok je u ostalim smanjena.

Ta stopa posebno je smanjena u Grčkoj za 0,3 postotna boda, u Estoniji za 0,2, te na Malti i u Rumuniji za po 0,1 postotni bod, navodi se u najnovijem izvještaju Eurostata.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital