Proizvodnja

Kapital / IZVJEŠTAJI

Proizvođačke cijene u oktobru više za jedan posto

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru više su za jedan odsto u odnosu na septembar, te za 8,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

29.11.2021. 12:46 Izvor: / Akta.ba

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda za ukupnu industriju BiH u oktobru više su za jedan odsto u odnosu na septembar, te za 8,5 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

U oktobru, u odnosu na prethodni mjesec, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na domaćem tržištu više su za 1,1 odsto, dok su u odnosu na isti mjesec lani zabilježile rast od sedam odsto, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda na stranom tržištu u oktobru više su za 0,8 odsto u odnosu na septembar, te za 11 odsto u odnosu na oktobar lani.

U oktobru, u poređenju sa prethodnim mjesecom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda porasle su u energiji za 2,6 odsto, intermedijarnim proizvodima za 0,5 odsto, te netrajnim proizvodima za 0,6 odsto, dok je pad od 0,6 odsto zabilježen u kapitalnim proizvodima.

Proizvođačke cijene u oktobru, u odnosu na isti mjesec 2020. godine više su u energiji za 5,2 odsto, u intermedijarnim proizvodima za 14,8 odsto, kapitalnim proizvodima za 1,1 odsto, trajnim potrošačkim dobrima za 3,3 odsto, te netrajnim proizvodima za 2,4 odsto.

U oktobru, u poređenju sa septembrom, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda više su u vađenju ruda i kamena za 0,6 odsto, prerađivačkoj industriji za 1,1 odsto, te proizvodnji električne energije za 0,2 odsto.

U porođenju sa istim mjesecom prethodne godine, rast nivoa cijena zabilježen je u vađenju ruda i kamena za tri odsto, prerađivačkoj industriji za 10,3 odsto, te proizvodnji električne energije za 0,5 odsto

PODIJELI:

TAGOVI:

#Proizvođačke cijene

#oktobar

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital