Kapital / BANKARSTVO

Softić: Ključan doprinos USAID-a reformi finansijskog sektora

06.10.2018. 09:26 / Izvor: Akta.ba

Guverner Centralne banke Bosne i Hercegovine Senad Softić primio je 5.10.2018. godine, visoku delegaciju USAID-a (United States Agency for International Development). 

Delegaciju USAID-a činili su Gretchen Birkle, zamjenica pomoćnika administratora Ureda USAID za Evropu i Evroaziju, Andrew Bogel, direktor Ureda za ekonomski razvoj pri misiji USAID u BiH, Amira Vejzagić-Ramhorst, zamjenica direktora Ureda za ekonomski razvoj pri misiji USAID-a u BiH, David King, voditelj projekta USAID FINRA (Financial Sector Reform Activity) te Marko Škreb, tehnički direktor USAID FINRA.

Na sastanku su razmijenjene informacije o dosadašnjim projektima koje je CBBiH implementovala uz pomoć USAID, kao i trenutnim i planiranim aktivnostima. 

Guverner je iskoristio posjetu delegacije USAID kao priliku da se zahvali na velikoj pomoći koju je ova organizacija do sada obezbijedila u procesu reformi finansijskog sektora u Bosni i Hercegovini. Tom prilikom je spomenuo brojne projekte koji su već uspješno provedeni i završeni, kao i projekat koji je u toku – USAID FINRA, program usmjeren na jačanje i stabilnost finansijskog sektora u BiH te njegovo usklađivanje sa standardima EU.

"Kroz projekte koje je finansirao, USAID je dao ključan doprinos efikasnoj i brzoj reformi finansijskog sektora u BiH. CBBiH je podršku imala u reformi platnog prometa, a koja se smatra jednom od najuspješnijih reformi u Bosni i Hercegovine, kao i pri uspostavljanju Centralnog registra kredita fizičkih i pravnih lica i kod drugih projekata, omogućila je CBBiH kvalitetniji rad. Kontinuitet saradnje s USAID-om je nastavljen i putem projekta FINRA", rekao je guverner Softić.

Čestitajući 20. godišnjicu konvertibilne marke, Gretchen Brikle je istakla da američka Vlada cijeni stabilnost i rad CBBiH, posebno zato što je vitalni finansijski sektor, s brzim pristupom finansijama, bitan i za kompanije i za klijente: 

"Više od dvije decenije USAID sarađuje s CBBiH kako bi u partnerstvu izgradili ključne poluge finansijskog sektora, uključujući Centralni registar kredita fizičkih i pravnih lica. Međutim, još uvijek postoji prostor za poboljšanje i USAID će nastaviti podržavati CBBiH u ispunjavanju tih obaveza", naglasila je Brikle.

 

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital