Wall Street pao zbog daljnjeg širenja koronavirusa

13.11.2020. 09:14 / Izvor: HINA
Wall Street pao zbog daljnjeg širenja koronavirusa

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali jer se u SAD-u nastavlja brzo širenje koronavirusa, a do primjene cjepiva i normalizacije situacije proći će još neko vrijeme.

Na Wall Streetu su u četvrtak burzovni indeksi pali jer se u SAD-u nastavlja brzo širenje koronavirusa, a do primjene cjepiva i normalizacije situacije proći će još neko vrijeme.

Dow Jones oslabio je 317 bodova ili 1,08 posto, na 29.080 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1,0 posto, na 3.537 bodova, a Nasdaq indeks 0,65 posto, na 11.709 bodova.

Od ponedjeljka, kada su američki Pfizer i njemačka kompanija BioNTech objavili da je njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida-19 učinkovito 90 posto, na tržištu je vladao optimizam, a cijene su dionica uglavnom rasle.

No, raste i broj oboljelih od koronavirusa u SAD-u, pa je jučer zabilježeno više od 100.000 novozaraženih osmi dan zaredom, što je neke države, primjerice New York, navelo na ponovno uvođenje strožih mjera protiv širenja zaraze, a epidemiolozi pozivaju na oprez dok cjepivo ne bude proizvedeno i distribuirano.

Kako je jasno da će do normalizacije zdravstvene i gospodarske situacije proći još neko vrijeme, ulagači su jučer odlučili povući dio zarade s tržišta.

Zbog toga su najviše pale cijene dionica koje su najosjetljivije na gospodarska kretanja i koje su posljednjih dana najviše rasle.

Osim energetskog i rudarskog sektora, pod pritiskom su se našle i dionice iz sektora povezanih s turizmom.

Čak i nakon jučerašnjeg pada, S&P 500 indeks u plusu je od početka tjedna oko 2 posto, zahvaljujući vijesti o cjepivu i nadi ulagača u brži oporavak gospodarstva.

No, podaci zasad ukazuju na spori oporavak. Jučer je objavljeno da je broj prvih zahtjeva za pomoć nezaposlenima prošloga tjedna pao na najnižu razinu u sedam mjeseci, no tempo oporavka tržišta rada je usporio jer su fiskalne poticajne mjere istekle i jer je daljnje poboljšanje situacije malo vjerojatno dok bijesni pandemija.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,68 posto, na 6.338 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,24 posto, na 13.052 boda, a pariški CAC 1,52 posto, na 5.362 boda.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital