Azijska tržišta: Indeksi porasli, poticaji u prvom planu

25.01.2021. 13:47 / Izvor: HINA
Azijska tržišta: Indeksi porasli, poticaji u prvom planu

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju novim izdašnim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu, pa su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u drugom planu.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle jer se ulagači nadaju novim izdašnim poticajnim mjerama u američkom gospodarstvu, pa su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa u drugom planu.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,4 posto, povećavši dobitak od početka siječnja na 8,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,4 i 2,1 posto.

Podršku tržištima pruža nada ulagača da će uskoro američki Kongres prihvatiti novi paket poticajnih mjera vrijedan 1.900 milijardi dolara.

Taj je paket nedavno predstavio novi predsjednik Joe Biden, a ulagači se nadaju da bi taj prijedlog uskoro mogao biti prihvaćen u Kongresu, s obzirom da sada demokratski zastupnici drže većinu u oba doma parlamenta.

Republikanski zastupnici slažu se da su potrebni novi poticaji, posebice u cilju ubrzanja procesa cijepljenja, no smatraju da je novi paket mjera previše skup.

"Pod reflektorima će ovoga tjedna biti Washington", kaže Stephen Innes, strategist

Ulagači se nadaju da će novi izdašni poticaju rezultirati bržim oporavkom američkog gospodarstva, najvećeg tržišta azijskih izvoznih proizvoda, od koronakrize.

Zbog toga su vijesti o daljnjem širenju koronavirusa i novim restriktivnim mjerama u mnogim zemljama svijeta, kao i vijesti o usporavanju procesa cijepljenja, u drugom planu.

Broj slučajeva covida-19 u svijetu primaknuo se brojci od 100 milijuna, dok je broj umrlih premašio 2 milijuna.

"Zahvaljujući cijepljenju, očekuje se da će se tijekom ove godine život ljudi ponovno normalizirati, što će rezultirati bržim rastom BDP-a i većim zaradama kompanija. No, daljnji rast broja zaraženih, novi soj virusa, zaoštravanje restriktivnih mjera i usporavanje procesa cijepljenja u nekim zemljama predstavljaju kratkoročni rizik po tržišta", kaže Innes.

Dolar i dalje slabi

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta jutros dodatno blago pala, nakon što je prošloga tjedna skliznula 0,6 posto.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 90,17 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 90,21 bod.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti blago skliznuo sa 103,80 na 103,75 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 1,2175 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,2170 dolara.

Cijene su nafte, pak, jutros blago pale nakon što su prošloga tjedna ostale gotovo nepromijenjene na tjednoj razini.

Na američkom je tržištu cijena barela skliznula 0,1 posto, na 52,22 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 0,2 posto, na 55,28 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital