Wall Street: Novi rekord S&P 500 indeksa, Dow Jones oslabio

05.11.2021. 10:44 / Izvor: N1 Zagreb
Wall Street

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu šesti dan zaredom.

Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dosegnuo novu rekordnu razinu šesti dan zaredom.

Dow Jones oslabio je 33 boda ili 0,09 posto, na 36.124 boda, dok je S&P 500 porastao 0,42 posto, na 4.680 bodova, a Nasdaq indeks 0,81 posto, na 15.940 bodova.

Pad Dow Jones indeksa s rekordnih razina posljedica je pritiska na dionice banaka, kao što su JPMorgan Chase i Goldman Sachs, nakon što je dan prije američka središnja banka poručila da neće žuriti s povećanjem kamatnih stopa.

Fed je u srijedu objavio da će od ovoga mjeseca smanjivati program za kupnju obveznica, koji od početka prošle godine podržava likvidnost na financijskim tržištima i potiče oporavak gospodarstva od koronakrize.

Fed je dosad kupovao obveznice za 120 milijardi dolara mjesečno, a od studenoga će taj iznos smanjivati za po 15 milijardi dolara mjesečno.

Tako bi program kupnje obveznica mogao biti završen polovicom iduće godine, ali su moguće i prilagodbe tog tempa smanjenja poticaja, ovisno o gospodarskoj situaciji.

Fed je, također, zadržao stav da će jačanje inflacije biti privremeno i da vjerojatno neće biti potrebno brzo povećavati kamatne stope.

To je pozitivno utjecalo na tržište, pa su jučer S&P 500 i Nasdaq indeks dosegnuli nove rekordne razine, šesti dan zaredom.

Podršku tržištu pružaju i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati kompanija.

Dosad je otprilike 420 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 41,2 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29,4 posto.

Ulagače su ohrabrili i dobri pokazatelji s američkog tržišta rada. Broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao je prošloga tjedna na najnižu razinu u gotovo 20 mjeseci.

U fokusu ulagača u petak će biti izvješće o zapošljavanju u listopadu. U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da je broj zaposlenih povećan za 450.000, znatno više u odnosu na 194.000 u rujnu.

Taj bi podatak mogao dati nešto jasniju sliku kada bi Fed mogao započeti s povećanjem kamata jer je središnja banka signalizirala da bi zaoštravanje monetarne politike moglo početi kada se tržište rada sasvim oporavi od koronakrize.

A u srijedu je predsjednik Feda Jerome Powell kazao je da bi se do polovice iduće godine tržište rada moglo dovoljno oporaviti da bi se dosegnula "puna zaposlenost".

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,43 posto, na 7.279 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,44 posto, na 16.029 bodova, a pariški CAC 0,53 posto, na 6.987 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital