Azijska tržišta: Nastavljen pozitivni niz

13.12.2021. 10:46 / Izvor: HINA
Azijska berza

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nastavivši uzlaznom putanjom od prošloga tjedna.

Na azijskim su burzama u ponedjeljak cijene dionica porasle, nastavivši uzlaznom putanjom od prošloga tjedna, jer se ulagači nadaju da će odluke središnjih banaka ovoga tjedna biti u skladu s očekivanjima.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u plusu 0,6 posto, nakon što je prošloga tjedna skočio 1,7 posto.

Jutros je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0,6 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Šangaju porasle između 0,3 i 0,7 posto. U Južnoj Koreji su, pak, blago pale.

Na azijskim burzama i dalje vlada dobro raspoloženje jer se čini da omikron varijanta koronavirusa nije opasnija od prethodnih i da ne bi trebala izazvati značajniji val zatvaranja gospodarstava.

Doduše, britanski premijer Boris Johnson poručio je da se u Velikoj Britaniji očekuje plimni val omikrona, pa se tako od ponedjeljka ponovo uvodi rad od kuće i covid propusnice za neka veća okupljanja.

No, ulagači na burzama vjeruju porukama iz farmaceutskih kompanija da su postojeća cjepiva dovoljna za zaštitu od omikrona.

U njihovom fokusu bit će ovoga tjedna sjednice nekoliko najvećih središnjih banaka u svijetu.

Nakon što je u petak objavljeno da je u SAD-u inflacija u studenome dosegnula 6,8 posto na godišnjoj razini, najvišu razinu u 40-ak godina, na tržištima se vjeruje da će Fed na ovotjednoj sjednici ubrzati proces ukidanja programa otkupa obveznica.

Vjeruje se, također, da će iduće godine povećati ključne kamatne stope prije nego što se donedavno procjenjivalo.

No, to je već uračunato na tržištima, kažu analitičari. Na tržištu novca procjenjuje se da će Fed povećati kamate za 0,25 postotnih bodova u svibnju, a potom još jednom ili dva puta do kraja godine.

Ovoga tjedna zasjedat će i čelnici Europske središnje banke, kao i monetarne vlasti Japana i Engleske. Vjeruje se da će u idućem razdoblju sve te središnje banke početi normalizirati monetarnu politiku.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta blago porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 96,14 bodova, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosio 96,08 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao sa 113,45 na 113,50 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1305 dolara, dok je u petak na zatvaranju tržišta iznosila 1,1315 dolara.

Cijene su nafte, pak, nastavile rasti, nakon što su prošloga tjedna skočile oko 8 posto.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 1,12 posto, na 75,99 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 1,27 posto, na 72,58 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital