Wall Street oslabio drugi dan, čekaju se odluke Feda

15.12.2021. 10:53 / Izvor: Akta.ba
Wall Street

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica pale drugi dan zaredom jer je izvješće o snažnom rastu proizvođačkih cijena u SAD-u učvrstilo očekivanja da će američka središnja banka ubrzati zaoštravanje monetarne politike.

Dow Jones oslabio je 106 bodova ili 0,30 posto, na 35.544 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,75 posto, na 4.634 boda, a Nasdaq indeks 1,14 posto, na 15.237 bodova.

Pad indeksa drugi dan zaredom posljedica je novih podataka koji pokazuju da bi inflacija u SAD-u mogla ostati povišena dulje nego što se očekivalo.

Proizvođačke su cijene u 12 mjeseci do studenoga porasle 9,6 posto, više nego što se očekivalo i brže nego u listopadu, kada je rast iznosio 8,8 posto.

Najveći rast proizvođačkih cijena od 2010. godine učvrstio je očekivanja da će čelnici američke središnje banke, koji dvodnevnu sjednicu završavaju u srijedu, odlučiti ubrzati proces ukidanja monetarnih poticaja.

Tako se očekuje da će Fed, kako bi zaustavio rapidni rast cijena, ubrzati proces ukidanja programa kupnje obveznica, a vjerojatno i ranije nego što se procjenjivalo povećati ključne kamatne stope.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da će Fed povećati kamate za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 0,25 do 0,50 posto, u trećem tromjesečju iduće godine, a potom još jednom do kraja godine.

No, ostane li inflacija visoka još nekoliko mjeseci, Fed bi mogao povećati cijenu novca i prije.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo rekordnu razinu, jer su nakon poruka stručnjaka da omikron možda nije opasniji od prethodnih varijanti koronavirusa, popustila strahovanja od novih restriktivnih mjera i zatvaranja gospodarstava.

Međutim, posljednjih dana sve više zemalja zaoštrava restriktivne mjere jer vlasti poručuju da se očekuje plimni val omikrona. A to bi moglo usporiti oporavak gospodarstava od koronakrize.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,18 posto, na 7.218 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,08 posto, na 15.453 boda, a pariški CAC 0,69 posto, na 6.895 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital