Wall Street porastao, uprkos visokoj inflaciji

13.01.2022. 07:41 / Izvor: HINA
Nafta

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer je inflacija u SAD-u dosegnula najviše razine u gotovo četiri desetljeća.

Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica porasle drugi dan zaredom, no trgovalo se oprezno jer je inflacija u SAD-u dosegnula najviše razine u gotovo četiri desetljeća.

Dow Jones ojačao je 38 bodova ili 0,11 posto, na 36.290 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,28 posto, na 4.726 bodova, a Nasdaq indeks 0,23 posto, na 15.188 bodova.

Jučer je objavljeno da su potrošačke cijene u SAD-u u prosincu prošle godine porasle 0,5 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini skočile 7 posto, najviše u gotovo četiri desetljeća.

Unatoč visokoj inflaciji, tržište dionica je blago poraslo jer je podatak u skladu s očekivanjima analitičara.

Dan prije predsjednik Feda Jerome Powella kazao je da je središnja banka odlučna osigurati da se inflacija ne ukorijeni.

Stoga će zaoštriti monetarnu politiku, uključujući povećanje kamata i smanjenje kupnje imovine, ali to ne bi trebalo zaustaviti pozitivne trendove na tržištu rada i rast gospodarstva.

Sada se očekuje da bi Fed već u ožujku mogao povećati ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Krajem tjedna počinje sezona objava kvartalnih poslovnih rezultata američkih kompanija, koja bi mogla imati odlučujući utjecaj na kretanje tržišta. Očekuje se još jedan snažni skok zarada kompanija.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,81 posto, na 7.551 bod, dok je frankfurtski DAX porastao 0,43 posto, na 16.010 bodova, a pariški CAC 0,75 posto, na 7.237 bodova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital