Azijska tržišta: Novi pad indeksa, Ukrajina i kamatne stope u fokusu

15.02.2022. 13:52 / Izvor: HINA
Berza

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su tržišta pod pritiskom zbog napetosti oko Ukrajine.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, kao i na Wall Streetu dan prije, jer su tržišta pod pritiskom zbog napetosti oko Ukrajine, ali i neizvjesnosti u vezi tempa povećanja kamata američke središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,00 sati u minusu 0,4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skliznuo više od 1 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Hong Kongu i Južnoj Koreji pale između 0,5 i 1,4 posto. U Šangaju su, pak, blago porasle.

Azijski ulagači nisu skloni riziku zbog ukrajinske krize, koja je jučer pritisnula i Wall Street, gdje su cijene dionica pale treći dan zaredom.

Bijela kuća već danima upozorava da je invazija Rusije na tu susjednu zemlju moguća svakog trena, što negativno utječe na tržišta.

"Čini se da će na raspoloženje ulagača ovoga tjedna najviše utjecati geopolitički rizik. Sklonost ulagača prema riziku bit će pod pritiskom, pa očekujemo usmjeravanje kapitala u sigurnija utočišta, kao što su zlato, dolar i obveznice", kaže Marcella Chow, analitičarka u tvrtki JPMorgan Asset Management.

Tržišta su već danima pod pritiskom i zbog toga što je sve jasnije da će američki Fed morati agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbio inflaciju, koja je dosegnula najviše razine u 40 godina.

James Bullard, predsjednik ogranka Feda u St. Louisu, ponovio je jučer da bi središnja banka trebala brže povećati kamatne stope u borbi protiv rasta cijena. Još prošloga tjedna kazao je da bi do 1. srpnja kamate trebalo povećati za cijeli postotni bod.

Očekuje se da će prvo povećanje kamata Feda uslijediti u ožujku, i to vjerojatno za 0,5 postotnih bodova, a potom se očekuju još tri do četiri povećanja kamata u ovoj godini.

Posljednjih godina rast gospodarstava i tržišta kapitala poticale su vrlo labava monetarna politika središnjih banaka, uz izdašne fiskalne poticaje, no s obzirom na rast inflacije, jasno je da se razdoblje jeftinog novca bliži kraju.

"Trenutno je puno negativnih pritisaka na tržište. To je kombinacija udaraca kako od Bullardovih komentara, tako i od rizika vezanih uz moguću invaziju Rusije na Ukrajinu", kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Dolar ojačao, cijene nafte pale

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta porasla.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 96,20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 95,97 bodova.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti skliznuo s jučerašnjih 115,50 na 115,40 jena.

No, američka je valuta ojačala u odnosu na europsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1320 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1345 dolara.

Cijene su nafte, pak, skliznule s najviših razina od kraja 2014. godine. Na londonskom je tržištu cijena barela pala 0,6 posto, na 95,90 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 0,7 posto, na 94,80 dolara.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital