Strahovanja od inflacije pritisnula Wall Street

24.03.2022. 14:10 / Izvor: HINA
Wall Street

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali više od 1 posto, jer je rast cijena nafte podržao strahovanja od inflacije.

Na Wall Streetu su u srijedu burzovni indeksi pali više od 1 posto jer je rast cijena nafte podržao strahovanja od inflacije, dok lideri Zapada planiraju nove sankcije kojima bi pritisnuli Rusiju da prekine rat u Ukrajini.

Dow Jones skliznuo je 448 bodova ili 1,29 posto, na 34.358 bodova, dok je S&P 500 pao 1,23 posto, na 4.456 bodova, a Nasdaq indeks 1,32 posto, na 13.922 boda.

Pad indeksa posljedica je strahovanja ulagača da će zbog rasta cijena nafte i plina dodatno porasti inflacija, koja se ionako u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, blizu 8 posto.

Jučer je cijena barela na londonskom tržištu skočila 5 posto, na više od 120 dolara, nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin poručio da će Moskva ubuduće tražiti da neprijateljske zemlje plaćaju ruski plin u rubljima, a ne dolarima i eurima.

Rast cijena nafte podržao je na Wall Streetu dionice u energetskom sektoru, koji je ojačao 1,7 posto, no gotovo svi ostali sektori jučer su pali jer više cijene energije negativno utječu na potrošače i mnoge poslovne sektore.

Ulagači su oprezni i zbog toga što će ovih dana u Bruxellesu lideri Zapada odlučivati o novim sankcijama Rusiji kako bi je prisilili da prekine rat u Ukrajini.

Prethodnih dana cijene dionica na Wall Streetu snažno su porasle jer je američka središnja banka prošloga tjedna vrlo jasno signalizirala budući tempo povećanja kamata kako bi suzbila inflaciju.

Nakon što je prošloga tjedna povećao ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, sve je jasnije, po komentarima niza dužnosnika središnje banke, da će Fed na idućoj sjednici u svibnju povećati kamate za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

A zbog toga će porasti troškovi zaduživanja potrošača i mnogih poslovnih sektora, pa se očekuje usporavanje rasta gospodarstva.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,22 posto, na 7.460 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 1,31 posto, na 14.283 boda, a pariški CAC 1,17 posto, na 6.581 bod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital