Skok cijena nakon odluke EU o ruskoj nafti

31.05.2022. 10:26 / Izvor: Agencije
NAFTA

Cijene nafte skočile su nakon što su čelnici EU kasno u ponedjeljak postigli dogovor o zabrani uvoza 90 posto ruske sirove nafte do kraja godine.

Cijene nafte skočile su nakon što su čelnici EU kasno u ponedjeljak postigli dogovor o zabrani uvoza 90 posto ruske sirove nafte do kraja godine.

Tokom sati trgovanja na azijskim berzma u utorak, isporuke američke sirove nafte za juli porasle su za 3,19 posto na 118,69 dolara, dok je nafta Brent porasli za 1,52 posto na 123,52 dolara.

U jednom je trenutku američka sirova nafta porasla na 119,42 dolara po barelu – što je rekord u 12 sedmica, prema podacima Refinitiva.

Ugovori za avgust također su porasli: američka nafta WTI porasla je 3,21 posto na 115,83 dolara, a Brent je porasla za 1,63 posto na 119,53 dolara po barelu.

Sporazum rješava zastoj unutar EU nakon što je Mađarska prvobitno prekinula razgovore.

Mađarska je veliki korisnik ruske nafte, a njen čelnik Viktor Orban bio je u prijateljskim odnosima s ruskim liderom Vladimirom Putinom.

Charles Michel, predsjednik Evropskog vijeća, rekao je da će taj potez odmah pogoditi 75 posto ruskog uvoza nafte.

Embargo je dio šestog paketa sankcija Evropske unije Rusiji otkako je napala Ukrajinu. Od početka mjeseca u toku su razgovori o uvođenju embarga na naftu.

"Evropsko vijeće se slaže da će šesti paket sankcija protiv Rusije obuhvatiti sirovu naftu, kao i naftne derivate, isporučene iz Rusije u države članice, uz privremenu iznimku za sirovu naftu koja se isporučuje naftovodom", navodi se u saopštenju.

Evropsko vijeće je dodalo da će se u slučaju "iznenadnih prekida" opskrbe uvesti hitne mjere kako bi se osigurala sigurnost snabdijevnja.

TAGOVI:

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital