Svjetsja tržišta

Snažno tržište rada i pad kamatnih stopa temelj opzimizma za 2024.

27.12.2023. 11:55 / Izvor: Akta.ba
banke

Godina na burzama završava s pozitivnim rezultatima koji, barem za sada, odražavaju optimizam i za iduću godinu.

Godina na burzama završava s pozitivnim rezultatima koji, barem za sada, odražavaju optimizam i za iduću godinu.

Indeks Ljubljanske burze SBITR, koji u obzir uzima i isplate dividendi, ove je godine zabilježio rast od 26 posto, što je odličan pokazatelj stabilnosti i rasta domaćeg gospodarstva. 

Međunarodna tržišta također su doživjela značajan rast ove godine. Američki S&P 500 i NASDAQ ojačali su preračunato u eure 21, odnosno 50 posto, a njemački DAX 20 posto. Tržište obveznica također je slijedilo ovaj obrazac, s globalnim indeksom obveznica koji je porastao 18 posto, a euro je dobio 2 posto u odnosu na dolar.

Osim toga, u tekućoj godini rastu marži u različitim sektorima pridonio je pad cijena sirovina i energenata poput nafte, nikla, aluminija i osnovnih poljoprivrednih sirovina. To, uz donekle iznenađujuće zdravu potražnju kućanstava, ukazuje na potencijal za daljnji rast i profit u nadolazećoj godini. Što se tiče potražnje kućanstava, ona čini 68 posto ukupne potrošnje u SAD-u i oko polovicu u EU. Tome će i dalje pridonositi snažno tržište rada, koje je snažno nauštrb nepovoljnih demografskih kretanja.

Kina, koja je dugo bila jedan od ključnih pokretača gospodarskog rasta, ove godine bilježi jednu od ekonomski manje uspješnih godina u posljednjih dvadesetak godina. Stoga važni događaji na geopolitičkom polju, kao što je nedavni posjet Xi Jinpinga San Franciscu, također donose novu nadu za poboljšanje međunarodnih odnosa, barem u svjetlu trgovinskih veza. Ovaj bi događaj mogao biti prvi korak ka smanjenju napetosti i barem djelomičnom obnavljanju jačanja trgovinskih veza, što bi imalo pozitivan utjecaj na globalno gospodarstvo.

Snažno tržište rada i stalna potražnja kućanstava, posebice u SAD-u i EU-u, i dalje su ključni pokretači gospodarskog rasta. Ovo, zajedno s optimističnim očekivanjima za buduće kamatne stope, dobar je znak za obećavajući početak nove godine za tržišta dionica i obveznica.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital