Mercator napušta Ljubljansku berzu

10.11.2021. 07:51 / Izvor: Agencije
mercator

Uprava Mercatora sazvala je za 6. prosinca skupštinu na kojoj će odlučiti o istiskivanju manjinskih dioničara.

Uprava Mercatora sazvala je za 6. prosinca skupštinu na kojoj će odlučiti o istiskivanju manjinskih dioničara, navodi se u tekstu pod naslovom “Merkator napušta Ljubljansku berzu”.

Riječ je o vlasnicima nešto manje od 10 posto dionica Mercatora, koje još nisu u vlasništvu Fortenove, glavnog dioničara trgovačkog lancca.

Fortenova nudi otkup po cijeni od 36 eura po dionici, navodi se u subotu objavljenom pozivu za sazivanje glavne skupštine. Mercator je od travnja ove godine pod okriljem hrvatske grupe Fortenova, kada su dionice prennijete sa kompanije Agrokor u stečaju.

Fortenova, zajedno s vlastitim dionicama Mercatora, posjeduje 90,005% udjela u Mercatoru, a još nema 621.251 dionicu. Ako svi manjinski dioničari prihvate ponuđenu otpremninu, Fortenova će izdvojiti nešto manje od 22,4 miliona eura za stjecanje još 10 posto dionica Mercatora.

Kako pojašnjava prvi čovjek Mercatora Tomislav Čizmić, manjinski dioničari u tvrtki u kojoj jedan dioničar ima više od 90 posto glasačkih prava, formalno su nositelji i imovinskih i upravljačkih prava iz dionica, ali ih zbog strukture dionica uopće ne mogu ostvariti. Stoga ih sadašnja zakonska regulativa tretira kao osobe koje u stvarnosti više nemaju upravljački interes, ali imaju imovinski interes.

"Ovo polazište uzima se u obzir i kod instituta isključenja manjinskih dioničara iz društva, koji uz obavezu isplate odgovarajućih otpremnina, odnosno fer cijena dionica isključenih dioničara od strane glavnog dioničara, dosljedno štiti imovinska prava manjinskih dioničara", rekao je Čizmić.

Zaključio je da je iznos otpremnine određen na temelju procjena koje je izvršio KPMG, a "odražava i imovinu i dobit Mercatora te predstavlja pravičnu otpremninu".

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital