16 nedjelja u godini

Zabrana rada nedjeljom u Hrvatskoj: Ovako će trgovine ubuduće raditi

03.07.2023. 08:21 / Izvor: Index.hr
nedjelja

Kiosci ipak mogu prodavati sve, a ne samo novine.

Drugog jula na snagu je stupila zabrana rada nedjeljom širom Republike Hrvatske. Trgovine će moći raditi samo 16 nedjelja u godini (ove godine iznimno do kraja godine imaju na raspolaganju svih 16 nedjelja) i same mogu odrediti koje će nedjelje biti radne.

Kiosci će moći raditi svake nedjelje od 7 do 13 sati, no iz Ministarstva su medijima prvo rekli da će kiosci nedjeljom moći samo prodavati tisak, piše Index.hr.

Kiosci ipak mogu prodavati sve, a ne samo novine.

No, kako Index doznaje, kiosci će ipak smjeti nedjeljom od 7 do 13 sati raditi kao i dosad.

Iz Ministarstva gospodarstva stigao nam je odgovor kako će kiosci ipak nedjeljom moći prodavati ono što i inače imaju u asortimanu, a ne samo novine.

U nastavku donosimo popis trgovina s njihovim rasporedom radnih nedjelja.

Kaufland

Sve Kaufland trgovine će tijekom srpnja i kolovoza 2023. raditi svake nedjelje.

Lidl

Od 2. srpnja Lidl Hrvatska započinje s primjenom zakona kojim se uvodi neradna nedjelja. Sljedeće trgovine neće raditi tijekom ljeta: Beli Manastir, Bjelovar, Čakovec, Daruvar, Donji Miholjac, Dugo Selo, Đakovo, Đurđevac, Ivanec, Ivanić Grad, Jastrebarsko, Karlovac, Koprivnica, Krapina, Križevci, Kutina, Našice, Nova Gradiška, Novska, Osijek, Petrinja, Požega, Samobor, Sesvete, Sisak, Slatina, Slavonski Brod, Sveta Nedelja, Valpovo, Varaždin, Velika Gorica, Vinkovci, Virovitica, Vrbovec, Vukovar, Zabok, Zagreb, Zaprešić i Županja.

Sve ostale Lidlove trgovine tijekom ljeta nastavljaju raditi nedjeljom.

Konzum

Konzum je plan rada svake pojedine prodavaonice prilagodio potrebama turističke sezone, blagdanima, mikrolokacijskim događanjima i drugim relevantnim čimbenicima. Informacije o radnim vremenima svih prodavaonica mogu se pronaći ovdje.

Također, postavit će plakate o radnim vremenima na ulaznim vratima svih prodavaonica o radnom vremenu, kao i o drugoj najbližoj Konzum prodavaonici u slučaju da ona koju posjećujete ne radi.

Što se tiče kupnje preko interneta, dostava ni preuzimanje nedjeljama od 1.7. neće biti mogući, stoji na Konzumovoj stranici.

KTC

Tvrtka KTC sa svojih 1500 zaposlenih ne radi nedjeljama (praznicima i blagdanima) od 1.1.2020. I nadalje neće raditi nedjeljama, praznicima i blagdanima, rekli su iz KTC-a.

Studenac

“U definiranju nedjeljnog radnog vremena prodavaonica vodili smo se potrebama kupaca na svakoj lokaciji, sezonalnosti i cijelim nizom ostalih kriterija kako bi zadržali zadovoljstvo i ispunili očekivanja kupaca. Naše ćemo kupce pravovremeno obavijestiti o nadolazećim radnim nedjeljama prodavaonica Studenca. Naši kupci moći će na web stranici Studenca pronaći informacije za svaku pojedinu prodavaonicu radi li sljedeću nedjelju, kao i na plakatima koji će biti izvješeni na vratima prodavaonica. Dodatno, ako prodavaonica koju kupac posjećuje ne radi sljedeću nedjelju, na vratima će biti obavijest o najbližoj prodavaonici koja je te nedjelje otvorena”, rekli su nam iz Studenca.

dm

Za prodavaonice koje posluju u sklopu trgovačkih centara radne i neradne nedjelje bit će usklađene s radnim vremenom pojedinih trgovačkih centara.

Većina prodavaonica na obali nedjeljom će raditi tijekom ljetnih mjeseci, dok će većina prodavaonica u kontinentalnom dijelu Hrvatske raditi tijekom jeseni i zime. Pri tome je važno naglasiti da prodavaonice koje do sada nisu radile nedjeljom ni nakon 1. srpnja neće biti otvorene nedjeljom, rekla nam je Ana Fostač-Krilčić, prokuristica i voditeljica resora Ljudskih resursa u dm-u.

Dodatno će prilagoditi oznake o radnom vremenu na ulazima prodavaonica kako bi kupci pravovremeno saznali radno vrijeme prodavaonica nedjeljom, pri čemu je važno naglasiti da će im na raspolaganju i dalje biti dm online shop.

Spisak rada ostalih tržnih centara i trgovinu u RH pogledajte ovdje.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti