Indeksi variraju

Europske burze stagniraju, trguje se oprezno

27.03.2024. 13:41 / Izvor: Index.hr
EU

Foto: Ilustracija: EPA

Novi podaci Feda bit će objavljeni u petak.

Na europskim burzama jutros se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, pa indeksi stagniraju dok ulagači čekaju nove vijesti koje bi mogle usmjeriti tržište.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je u 9.30 gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer. Pritom je londonski FTSE indeks oslabio 0.10 posto, na 7920 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.05 posto, na 18.395 bodova. Pariški CAC oslabio je, pak, 0.04 posto, na 8180 bodova.

Oprez na tržištima

Na tržištima vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, kada su cijene dionica pale treći dan zaredom. Dow Jones oslabio je 0.08 posto, dok je S&P 500 skliznuo 0.28, a Nasdaq indeks 0.42 posto.

Prošloga su tjedna ti indeksi dosegnuli rekordne razine, a novih vijesti koje bi potaknule rast cijena dionica nema.

Na nedavnoj sjednici čelnici američke središnje banke ostali su pri procjenama da bi u ovoj godini mogli smanjiti kamatne stope u tri navrata.

Analitičari: Pitanje je ima li još prostora za rast cijena dionica

To je ohrabrilo ulagače jer su se plašili da će Fed zbog jačanja inflacije u SAD-u u siječnju i veljači odgoditi smanjenje kamata.

No, sve dobre vijesti već su ugrađene u tržište, koje raste već peti mjesec zaredom, pa je pitanje, kažu analitičari, ima li još prostora za rast cijena dionica.

U fokusu ulagača ovoga će tjedna biti novi podaci o inflaciji u SAD-u, koji bi mogli nagovijestiti kada će središnja banka početi smanjivati kamatne stope.

Novi podaci Feda bit će objavljeni u petak

No, izvješće o indeksu troškova osobne potrošnje, koji pažljivo prate čelnici Feda, bit će objavljeno tek u petak, kada se na najvećoj svjetskoj burzi neće raditi zbog uskrsnih praznika.

"Najvažniji novi podaci bit će objavljeni u petak. Do tada neće biti značajnijih izvješća, pa ne očekujem da će se na tržištu nešto bitno događati", kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u tvrtki Wedbush Securities.

Pad cijena dionica na većini azijskih burzi

A na većini azijskih burzi cijene su dionica pale. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 9:30 u minusu 0.4 posto.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks ojačao 0.9 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 0.5 posto. U Južnoj Koreji, Šangaju i Hong Kongu pale su, pak, između 0.1 i 1.3 posto, prenio je Index.hr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital