Europski burzovni indeksi oslabili, u fokusu ponovo Fedovi poticaji

04.12.2013. 10:53 / Izvor: Business.hr
Europski burzovni indeksi oslabili, u fokusu ponovo Fedovi poticaji

​Europski burzovni indeksi pali su u utorak, pritisnuti rudarskim sektorom koji je silaznim trendom slijedio cijene metala u kontekstu bojazni da bi američka središnja banka uskoro mogla početi povlačiti poticaje za gospodarstvo.

Europski burzovni indeksi pali su u utorak, pritisnuti rudarskim sektorom koji je silaznim trendom slijedio cijene metala u kontekstu bojazni da bi američka središnja banka uskoro mogla početi povlačiti poticaje za gospodarstvo.

Najveći je gubitnik bio indeks Pariške burze CAC, koji je oslabio 1,73 posto, na 4.211 bodova. Slijedio je frankfurtski DAX s minusom od 1.05 posto i kliznuo je na 9.303 boda. Londonski FTSE pao je 0,76 posto na 6.544 boda.

Čileanska rudarska kompanija Antofagasta izgubila je na vrijednosti 5,5 posto nakon što su cijene bakra pale zbog bojazni od prekomjerne ponude i špekulacija da bi Fed uskoro mogao početi povlačiti poticaje s obzirom na učestale ohrabrujuće pokazatelje iz najvećeg svjetskog gospodarstva.

Tako su objavljeni podaci pokazali su da je aktivnost američkih tvornica u prošlom mjesecu dosegnula najvišu razinu u dvije i pol godine. Veća aktivnost tvornica u pravilu znači veću potražnju za metalima, međutim prognoze da će Fed početi povlačiti poticaje ranije nego što se očekivalo potaknule su jačanje dolara, pa su metali poskupjeli za mnoge investitore i potražnja je oslabila.

Indeks Tokijske burze Nikkei porastao je 0,6 posto na 15.749 bodova.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital