Evropske berze rastu drugi dan zaredom

10.04.2014. 12:16 / Izvor: Business.hr
Evropske berze rastu drugi dan zaredom

​Cijene dionica na evropskim berzama jutros su porasle, drugi dan zaredom, jer bi američka centralna banka mogla biti opreznija po pitanju povećanja ključnih kamatnih stopa nego što se mislilo.

Cijene dionica na evropskim berzama jutros su porasle, drugi dan zaredom, jer bi američka centralna banka mogla biti opreznija po pitanju povećanja ključnih kamatnih stopa nego što se mislilo.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih evropskih dionica ojačao je do 9.30 sati 0,4 posto, na 1.343 boda, porastavši drugi dan zaredom.

Pariški CAC, londonski FTSE i frankfurtski DAX indeks bili su u 9.30 sati u plusu između 0,3 i 0,5 posto.

Na evropska tržišta pozitivno je utjecao jučerašnji skok berzanskih indeksa na Wall Streetu za više od jedan posto, nakon što su objavljeni dijelovi zapisnika s posljednje sjednice Feda, koji pokazuju da lideri centralne banke ne namjeravaju žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Još nedavno se smatralo da će Fed, nakon što ukine poticajne programe kupovine obveznica krajem ove godine, ključne kamatne stope početi povećavati u prvoj polovini iduće godine, ali je sada prevladalo mišljenje da bi zaoštravanje monetarne politike moglo uslijediti tek u drugoj polovini iduće godine.

Na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je ostao gotovo nepromijenjen u odnosu na jučer, na 14.300 bodova, prenosi Business.hr.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital