Energetski sektor pritisnuo Wall Street

13.09.2014. 10:49 / Izvor: Poslovni dnevnik
Energetski sektor pritisnuo Wall Street

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi pali, ponajviše zbog pada cijena dionica naftnih kompanija, pa su i na tjednoj razini zabilježili gubitak, prvi puta nakon pet tjedana dobitaka.

Dow Jones oslabio je 61 bod, ili 0,36 posto, na 16.987 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,60 posto, na 1.985 bodova.

Na Wall Streetu su u petak burzovni indeksi pali, ponajviše zbog pada cijena dionica naftnih kompanija, pa su i na tjednoj razini zabilježili gubitak, prvi puta nakon pet tjedana dobitaka.

Dow Jones oslabio je 61 bod, ili 0,36 posto, na 16.987 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,60 posto, na 1.985 bodova, a Nasdaq indeks 0,53 posto, na 4.567 bodova.

Američke terminske cijene nafte skliznule su jučer daljnjih 0,6 posto, na nove najniže razine u više od godinu dana, zbog strahovanja ulagača od pada potražnje jer se rast nekih od najvećih svjetskih gospodarstava usporava.

Zbog toga su se ponovno pod pritiskom našle dionice naftnih kompanija, kao što su Exxon Mobil i ConocoPhillips. S&P indeks energetskog sektora potonuo je jučer daljnjih 1,5 posto, pa je u cijelom tjednu zabilježio gubitak od 3,7 posto.

Oštro su, 1,8 posto, pale i cijene dionica u uslužnom sektoru, kao i u telekomunikacijskom, 1,2 posto.

Posljedica je to strahovanja ulagača da će američka središnja banka povećati ključne kamatne stope prije nego što se na tržištu očekivalo. Nitko, doduše, ne očekuje da će Fed konkretne poteze najaviti već na sjednici idućega tjedna, no analitičari smatraju da bi čelnici središnje banke mogli zauzeti čvršći stav po pitanju kamata, što bi predstavljalo signal da bi uskoro mogli povećati cijenu novca.

Na to upućuje niz makroekonomskih podataka, uključujući i jučerašnje o prometu u trgovini na malo i raspoloženju potrošača u SAD-u, koji ukazuju na poboljšanje gospodarske situacije.

„Ulagači znaju da je povećanje kamata Feda neizbježno, no zaokupljeni su pitanjem kada će taj potez uslijediti. Oni bi, dakako, željeli da kamate ostanu rekordno niske što je dulje moguće, no gospodarska poboljšanja upućuju na to da bi do toga moglo doći prije nego što se oni nadaju“, kaže Bruce Zaro, strateg.

U cijelom ovom tjednu Dow Jones oslabio je 0,9 posto, dok je S&P 500 skliznuo 1,1, a Nasdaq indeks 0,3 posto.

Na europskim se burzama jučer trgovalo vrlo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,11 posto, na 6.806 bodova, a pariški CAC 0,02 posto, na 4.441 bod. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,41 posto, na 9.651 bod.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital