Britanci blizu kupovine Telekoma Slovenije

11.06.2015. 11:52 / Izvor: Al-Jazeera Balkans
Britanci blizu kupovine Telekoma Slovenije

Privatizacija slovenskog nacionalnog teleoperatera smatra se najvrednijom investicijom, ali se radi o osjetljivom političkom pitanju.

Slovenski državni holding, koji upravlja državnom imovinom i postupcima privatizacije, suglasio se s osnovnom ponudom britanskog fonda Cinven za kupnju 75 posto dionica slovenskog nacionalnog teleoperatera te najavio nastavak razgovora o uvjetima prodaje.

Telekom Slovenije smatra se najvrednijom državnom investicijom u svežnju poduzeća i banaka koje je država odlučila privatizirati.

Prodaju je podupro i Parlament, ali je ona predmet polemika.

Na sastanku i ministri

Konačnu odluku o tome treba li jedinu obvezujuću ponudu od 130 eura po dionici prihvatiti ili ne zadnji su tjedan jedni drugom prebacivali Vlada i SDH, na čelu kojega su kadrovi koje je postavila prijašnja premijerka Slovenije Alenka Bratušek.

Odluku o uvjetnom prihvaćanju jedinog ponuđača u srijedu je prihvatio nadzorni odbor SDH-a.

O važnosti i političkoj osjetljivosti tog posla svjedoči činjenica da su sastanku prisustvovala dva ministra u Vladi premijera Mire Cerara te zastupnik najveće oporbene stranke.

Socijalni demokrati, član Cerarove koalicije, ali se u načelu protivi privatizaciji, ponovila je kako Telekom Slovenije ne bi trebalo prodati Cinvenu, jer je njegova ponuda ispod očekivanja i ispod prave vrijednost teleoperatera.

Cerar: Neodgovorne izjave

SD drži da je vrijednost Telekoma Slovenije sada 1,2 milijarde eura za sve dionice, u slučaju da novi vlasnik na tržišnu kapitalizaciju, odnosno trenutnu vrijednost dionica, na burzi plati očekivanu 30 postotnu premiju.

Premijer je takve izjave ranije ocijenio neodgovornima.

Rekao je da odluku o prodaji državne imovine mora donositi SDH, a ne politika, i čudi se licemjerju onih koji su prije dvije godine u Parlamentu zastupali izlazak države iz gospodarstva i korporativnog upravljanja te stavili Telekom na popis za prodaju, a sada se tome protive kako bi u javnosti stekli političke bodove.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital