Kapital / IZVJEŠTAJI

Tekstilicima, obućarima i kožarima u RS stigle subvencije: Ukupno isplaćeno 3,6 mil. KM

14.01.2010. 10:37 / Izvor: Fokus

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS u protekla dva dana uplatilo je subvencije u iznosu 725.500 maraka, za septembar i oktobar prošle godine, za više hiljada radnika zaposlenih u preduzećima iz oblasti tekstila, kože i obuće, potvrdila je Aleksandra Vukašinović, portparol ovoga ministarstva.

Prema njenim riječima, do sada su izmirene obaveze, po osnovu subvencija, za deset mjeseci prošle godine, u ukupnom iznosu 3.638.800 maraka. Sredstva su bila raspoređena na oko osam hiljada radnika, u prosječno 79 preduzeća, u 26 opština Srpske.

"Ovaj vid subvencija se nastavlja i u ovoj godini, a ukupan iznos sredstava koji je predviđen za 2009. godinu iznosi 4,6 miliona KM. Za preduzeća, korisnike subvencija, i dalje su kriterijumi isti, da redovno isplaćuju primanja i doprinose, da su proizvodno orijentisani i da imaju sklopljene ugovore", pojasnila je Vukašinovićeva.

Prema njenim riječima, ova mjera Vlade je u potpunosti ispunila cilj, koji znači da se broj zaposlenih u oblasti kože, tekstila i obuće ne samo održi, već i da se poveća.

Najveći korisnici navedenih sredstava su u gradu Banjoj Luci, te opštinama Kotor Varoš i Derventa. Među najznačajnijim efektima ove Vladine mjere u menadžmentu preduzeća izdvajaju poboljšanje standarda radnika, povećanje finansijske discipline, te jačanje likvidnosti.

U fabrici obuće "Alfa" iz Modriče kažu da su zahvaljujući ovoj pomoći zaposlili čak 120 dodatnih radnika.

"Po osnovu navedenioh subvencija mi smo do sada dobili oko 140.000 maraka i upravo s tim sredstvima smo uspjeli zadržati proizvodnju, broj radnika, ali i zaposliti novu radnu snagu. Bez ove pomoći teško bi opstao veliki broj sličnih preduzeća koja najčešće zapošljavaju nekvalifikovanu žensku radnu snagu", kazao je direktor "Alfe", Ilija Jevtić.

On je dodao da su u prošloj godini izvezli robu u ukupnom iznosu od 1,1 milijardu evra, vrijednosti usluge. U ovoj godini plan im je da bar za deset do 20 odsto povećaju vrijednost izvoza.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital