Kapital / IZVJEŠTAJI

U trećem tromjesečju stvarni pad BDP-a u BiH iznosio je 6,3 posto

08.01.2021. 08:14 / Izvor: SRNA

Stvarni pad bruto domaćeg proizvoda / BDP / u BiH u trećem kvartalu prošle godine, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, prema proizvodnom pristupu, iznosio je 6,3 posto.

Desezonirane serije podataka pokazuju rast BDP-a u trećem tromjesečju 2020. godine od četiri posto u odnosu na prethodni kvartal, objavila je Agencija za statistiku BiH.

U trećem tromjesečju prošle godine, u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, zabilježen je značajan stvarni pad bruto dodane vrijednosti u hotelima i restoranima 48 posto, prijevozu i skladištenju 45,8 posto te trgovini na veliko i malo, popravcima motornih vozila i motocikala 10,7 posto.

"Desezonirana serija podataka u odnosu na prethodno razdoblje pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP-a u trećem tromjesečju prošle godine od 3,9 posto u odnosu na drugi kvartal", navodi Agencija.

Prema rashodnom pristupu, u trećem tromjesečju 2020. godine, u odnosu na isto razdoblje prošle godine, stvarni pad zabilježen je u gotovo svim kategorijama - potrošnja kućanstava 3,1 posto, bruto investicije 13 posto, izvoz roba i usluga 22 posto te uvoz roba i usluga 14 , 3 posto, dok je blagi porast zabilježen u potrošnji zemljišta od 0,3 posto.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital