Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH manji za 1,6 posto

02.11.2018. 08:15 / Izvor: SRNA
Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH manji za 1,6 posto

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u septembru manji je za 1,4 odsto u odnosu na avgust.

Ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u septembru, posmatran u tekućim cijenama, manji je za 1,6 odsto u odnosu na avgust, podaci su Agencije za statistiku BiH.

Pad prometa od 0,9 odsto zabilježen je u trgovini prehrambenim proizvodima - hranom, pićem i duvanskim proizvodima, a u neprehrambenim proizvodima zabilježen je pad prometa od 4,2 odsto.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan desezonirani promet trgovine na malo u BiH u septembru manji je za 1,4 odsto u odnosu na avgust.

Pad prometa od 2,7 odsto zabilježen je u trgovini neprehrambenim proizvodima, a u trgovini prehrambenim proizvodima zabilježen je pad prometa od 0,8 odsto.

U odnosu na baznu 2015. godinu, ukupan indeks prometa trgovine na malo u BiH u septembru ostvario je nominalni rast od 23,4 odsto, dok je realni rast iznosio 23,1 odsto.

Ukupan promet trgovine na malo u BiH, posmatran u tekućim cijenama, u septembru ove, u odnosu na isti mjesec prošle godine, ostvario je rast od 13,1 odsto.

Promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 15 odsto, a promet neprehrambenim proizvodima ostvario je rast od 0,2 odsto.

Posmatrano u stalnim cijenama, ukupan promet trgovine na malo u septembru veći je za 9,4 odsto u odnosu na isti mjesec lani.

Promet prehrambenim proizvodima ostvario je rast od 14,4 odsto, a promet neprehrambenim proizvodima rast od 3,1 odsto.

U odnosu na baznu 2015. godinu, realni indeks prometa prehrambenim proizvodima u septembru zabilježio je rast od 22,4 odsto, promet neprehrambenim proizvodima rast od 22,8 odsto, a promet od trgovine na malo motornim gorivima ostvario je rast od 24,3 odsto.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital