Kapital / IZVJEŠTAJI

Velika Britanija uvodi porez na šećer u bezalkoholnim pićima

06.04.2018. 14:13 / Izvor: Oslobođenje

Velika Britanija se danas pridružila Francuskoj, Norveškoj i Meksiku u uvođenju takse na šećer u bezalkoholnim pićima u okviru borbe protiv gojaznosti i propadanja zuba kod djece, prenosi BBC.

Pića koja sadrže pet grama šećera na 100 mililitara plaćat će 18 penija na litar (0,21 eura), dok će pića sa više od osam grama na 100 mililitara plaćati 24 penija po litru.

Prema nekim istraživanjima, djeca u Velikoj Britaniji prosječno popiju skoro jednu punu kadu zaslađenih pića godišnje.

Najprodavaniji brendovi kao što su Fanta, Ribena i Lukozada već su smanjili sadržaj šećera u svojim proizvodima kako bi izbjegli ovaj porez, ali Coca-Cola i Pepsi ostaju pri starom receptu sa više od 10 grama šećera na 100 mililitara.

"Naši tinejdžeri konzumiraju skoro jednu punu kadu zaslađenih pića svake godine, što utiče na sve rašireniji trend gojaznosti", rekao je ministar zdravlja Steve Brine, prenio je AFP.

On je dodao da ovaj porez predstavlja prekretnicu koja će pomoći da se smanji unos šećera.

Vlada se nada da će ovaj porez donijeti 240 miliona funti godišnje, što će biti potrošeno na sportske objekte i školske kuhinje.

Bivši ministar finansija George Osborne, koji je predstavio ovu poresku politiku kada je bio na dužnosti, vjeruje da su milkšejkovi sa visokim procentom šećera naredni na spisku za oporezivanje.

"Mislim da će šećerna taksa uskoro biti proširena na neke mliječne proizvode", rekao je za BBC.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital