Kapital / IZVJEŠTAJI

Vlada RS obezbijedila za podsticaj privrede 19,6 miliona KM

Vlada Republike Srpske obezbijedila je u prošloj godini 19,6 miliona KM za podsticaj i razvoj privrede, čime je podržano 285 projekata ukupne vrijednosti 150 miliona KM.

09.04.2014. 13:55 / Izvor: SRNA

Vlada Republike Srpske obezbijedila je u prošloj godini 19,6 miliona KM za podsticaj i razvoj privrede, čime je podržano 285 projekata ukupne vrijednosti 150 miliona KM.

U informaciji o realizaciji aktivnosti u 2013. godini, predviđenih Akcionim planom za provođenje Sektorske strategije razvoja industrije Republike Srpske za period od 2009. do 2013. godine, koji je Vlada danas usvojila, navedeno je da je izvršena i dopuna Fonda drvoprerađivača sa 10.000 KM.

Za realizaciju Programa podrške investicijama i zapošljavanju, privrednim subjektima iz prerađivačke industrije odobreno je ukupno 14,3 miliona KM, time su podržane investicije od 147 miliona KM, odnosno zapošljavanje 478 radnika.

Putem kreditnih linija za finansiranje privrede odobreno je 113 miliona KM, od čega industriji 44.121.359 KM.

Garantni fond je za oblast industrije izdao garancije u ukupnom iznosu 5.410.205 KM.

Kada je riječ o aktivnostima na pokretanju ili povećanju obima proizvodnje i novom zapošljavanju, treba istaći da je pokrenut stečajni postupak nad društvom "Birač" iz Zvornika, s ciljem obezbjeđenja nastavka poslovanja i zaštite interesa Republike Srpske.

Fabrika "Alumina" iz Zvornika preuzela je sve zaposlene radnike, pokrenuta je proizvodnja i dodatno zaposleno 200 novih radnika, tako da društvo trenutno zapošljava 1.045 radnika, saopšteno je iz Biroa Vlade za odnose s javnošću.

Izvršena je prodaja akcija državnog kapitala "Tehnički remont" iz Bratunca metodom neposrednog izbora, gdje kupac planira da u narednih sedam godina investira 19,6 miliona KM i da, u toku tri godine, zaposli 250 radnika.

Pronađen je strateški partner i prodata imovina preduzeća "Energoinvest" Rasklopna oprema iz Istočnog Sarajeva, čime su stvorene pretpostavke za ponovno pokretanje proizvodnje i zapošljavanje radnika.

U informaciji je navedeno da je Tehnološki park iz Banjaluke stavljen u funkciju i da su zaključeni ugovori sa četiri privredna subjekta, koji će zaposliti 500 radnika.

Kada je riječ o aktivnostima na poboljšanju likvidnosti i poboljšanju poslovnog okruženja, umanjena je poreska osnovica poreza na dohodak kod ličnih primanja za iznos od 200 KM na mjesečnom nivou.

Iz Vlade poručuju da su omogućena tri posebna načina izmirenja poreskog duga, koji predviđaju odgađanje plaćanja, pretvaranje poreskog duga u akcije i plaćanje glavnice u određenom roku, uz otpis kamate na cjelokupan izmireni poreski dug.

Odgođene su poreske obaveze u iznosu od 60 miliona KM, te odobren reprogram obaveza za električnu energiju za šest privrednih subjekta iz oblasti prerađivačke industrije. Vrijednost reprogramiranih obaveza iznosi 3.553.225 KM, uz otpis kamate u iznosu 81.131 KM.

Višestruko su smanjeni troškovi početka poslovanja, vrijeme i procedure potrebne za početak poslovanja, smanjen je osnivački kapital sa 2.000 KM na 1 KM, ukinute su sudske takse i administrativne takse, te smanjene notarske naknade.

Uveden je jednošalterski sistem registracije poslovanja i omogućen je postupak registracije poslovnog subjekta za tri dana.

Na osnovu pregleda realizacije aktivnosti utvrđeno je da od ukupno 217 aktivnosti nije realizovano 25, ili 12 odsto.

Vlada je danas razmatrala i amandmane više klubova poslanika iz Narodne skupštine Republike Srpske na prijedloge zakona o platama zaposlenih u Ministarstvu unutrašnjih poslova, zaposlenih u institucijama pravosuđa, u javnim službama, te na Prijedlog zakona o platama zaposlenih u oblasti prosvjete i kulture.

Na današnjoj sjednici Vlada je prihvatila informaciju o radu predstavnika Republike Srpske u Radnoj grupi za usaglašavanje propisa iz oblasti kontrole kvaliteta određenih proizvoda pri uvozu i izvozu.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber 060 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Kapital