Visoko obrazovanje

Pravilnik o proceduri prijema u radni odnos

16.05.2023. 10:00 / Izvor: Službene novine Kantona Sarajevo
posao

Ovim pravilnikom propisuju se procedura prijema u radni odnos, imenovanje i sastav komisije za izbor kandidata, kriteriji za prijem u radni odnos i način bodovanja odgojitelja, stručnih saradnika, sekretara, računovođe i ostalih lica koja se primaju na radno mjesto za koje je propisan uvjet završeno visoko obrazovanje prilikom prijema u radni odnos u javnim predškolskim ustanovama.

Službeni glasnik RS,  broj 44/23, 16.05.2023. godine

 

Na osnovu člana 62. stav 9. Zakona o predškolskom odgoju i i obrazovanju (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br.  79/15, 63/20 i 64/22) i člana 76. stav 2. Zakona o republič- koj upravi (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 115/18,  111/21, 15/22, 56/22 i 132/22), ministar prosvjete i kulture,  4. maja 2023. godine, donosi

 

P R AV I L N I K

O PROCEDURI PRIJEMA U RADNI ODNOS I NAČINU

BODOVANJA ODGOJITELJA, STRUČNIH SARADNIKA,

SEKRETARA, RAČUNOVOĐE I OSTALIH LICA KOJA SE

PRIMAJU NA RADNO MJESTO ZA KOJE JE PROPISAN

UVJET ZAVRŠENO VISOKO OBRAZOVANJE

 

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se procedura prijema u radni odnos, imenovanje i sastav komisije za izbor kandidata,  kriteriji za prijem u radni odnos i način bodovanja odgojitelja, stručnih saradnika, sekretara, računovođe i ostalih lica  koja se primaju na radno mjesto za koje je propisan uvjet  završeno visoko obrazovanje prilikom prijema u radni odnos  u javnim predškolskim ustanovama.

 

Član 2.

Cilj utvrđivanja kriterija i procedura za prijem odgojitelja,  stručnih saradnika, sekretara, računovođe i ostalih lica koja se  primaju na radno mjesto za koje je propisan uvjet završeno visoko obrazovanje (u daljem tekstu: kandidat) u radni odnos u  javnim predškolskim ustanovama (u daljem tekstu: ustanova)  je osiguranje ravnopravnosti i podsticanje jednakih mogućnosti  pri zapošljavanju, a kako bi se zaštitila ljudska prava i slobode  utvrđene Ustavom i zakonom.

 

Član 3.

(1) Direktor ustanove raspisuje javni konkurs (u daljem  tekstu: konkurs) za popunu upražnjenog radnog mjesta posredstvom Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske (u daljem tekstu: Zavod za zapošljavanje).

(2) U konkursu je potrebno naznačiti da li se u radni odnos prima lice sa radnim iskustvom ili lice bez radnog iskustva – pripravnik.

(3) Ukoliko se raspisuje konkurs za prijem odgojitelja ili  stručnog saradnika sa radnim iskustvom, potrebno je navesti  da pravo učešća na konkursu imaju i odgojitelji ili stručni  saradnici koji su radni staž ili iskustvo stekli van predškolske  ustanove u svojoj struci u trajanju od godinu dana, a nisu  položili stručni ispit.

 

Kompletan tekst Pravilnika se nalazi u attachment-u

 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.