Pravilnik o kriterijumu i postupku

Raspodjela sredstava za sufinansiranje projekata kulturnog stvaralaštva

07.06.2023. 07:00 / Izvor: Službeni glasnik Republike Srpske
kultura

Ovim pravilnikom propisuju se kriteriji i postupak za raspodjelu sredstava za sufi nansiranje projekata kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: Republika), način izvještavanja i praćenja njihovog namjenskog korištenja.

Službeni glasnik RS, broj 50, 07.06.2023. godine

 

Na osnovu člana 76. stav 2. Zakona o republičkoj upravi  (“Službeni glasnik Republike Srpske”, br. 115/18, 111/21,  15/22, 56/22 i 132/22), a u vezi sa članom 14. stav 3. Zakona  o izvršenju budžeta  Republike Srpske (“Službeni glasnik Republike Srpske”, broj 112/22), ministar prosvjete i kulture,  23. maja 2023. godine, donosi

 

P R AV I L N I K

O KRITERIJIMA I POSTUPKU RASPODJELE

SREDSTAVA ZA SUFINANSIRANJE PROJEKATA

KULTURNOG STVARALAŠTVA NACIONALNIH

MANJINA REPUBLIKE SRPSKE

 

Član 1.

Ovim pravilnikom propisuju se kriteriji i postupak za  raspodjelu sredstava za sufi nansiranje projekata kulturnog  stvaralaštva nacionalnih manjina u Republici Srpskoj (u daljem tekstu: Republika), način izvještavanja i praćenja njihovog namjenskog korištenja.

 

Član 2.

(1) Raspodjelu sredstava za sufi nansiranje projekata  kulturnog stvaralaštva nacionalnih manjina u Republici (u  daljem tekstu: projekat) Ministarstvo prosvjete i kulture (u  daljem tekstu: Ministarstvo) vrši na osnovu rezultata javnog  konkursa.

(2) Javni konkurs za raspodjelu sredstava za fi nansiranje  projekta objavljuje se u najmanje jednom dnevnom štampanom mediju dostupnom na teritoriji Republike i na internet  stranici Ministarstva.

(3) Konkurs ostaje otvoren 30 dana od dana objave.

(4) Konkurs sadrži: informacije o vrsti projekta za koje  se sredstva mogu dodijeliti, ko može biti učesnik javnog  konkursa, uvjete pod kojima se može podnijeti prijava za  dodjelu sredstava, rok za podnošenje prijava, detaljan opis  ciljeva koji se žele postići i kriterije za odabir projekta.

 

Član 3.

(1) U raspodjeli sredstava iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika mogu da učestvuju:

1) udruženja nacionalnih manjina registrirana na lokalnom nivou i

2) udruženja nacionalnih manjina od javnog interesa za  Republiku.

(2) U raspodjeli sredstava iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika ne može učestvovati udruženje koje nije obezbijedilo više izvora sufi nansiranja projekta.

(3) U raspodjeli sredstava iz člana 2. stav 1. ovog pravilnika ne može učestvovati korisnik sredstava kojem su po  ranijem konkursu odobrena sredstva ako nije u propisanom  roku opravdao utrošak ili koji nije namjenski utrošio odobrena sredstva po prethodnom konkursu.

 

Član 4.

(1) Javni konkurs raspisuje se za projekte:

1) koji afi rmiraju kulturu i kulturnu raznolikost putem  očuvanja, zaštite i prezentacije kulturnog nasljeđa nacionalnih manjina,

2) koji su istraživački, edukativni i promotivni za kulturu  nacionalnih manjina,

3) koji su namijenjeni djeci i mladima, a u svrhu očuvanja kulture nacionalnih manjina,

4) kojima se vrši povezivanje više udruženja iste nacionalne manjine u Republici radi očuvanja i svestranijeg prezentovanja njihove kulturne tradicije,

5) kojima se unapređuje saradnja sa srodnim udruženjima nacionalnih manjina izvan Republike,

6) kojima se unapređuje saradnja između različitih udruženja nacionalnih manjina s ciljem promocije bogatstva različitosti,

7) kojima se kroz kontinuiranu prezentaciju i promociju  doprinosi održavanju višegodišnjih programskih aktivnosti  nacionalnih manjina.

(2) Projekti iz stava 1. ovog člana treba da doprinesu  očuvanju kulture i tradicije nacionalnih manjina, te da promoviraju i popularišu kulturu nacionalnih manjina.

(3) Izuzetno, projekat izrade biltena koji objedinjuje rad  i zastupa interese svih udruženja može aplicirati samo udruženje od javnog interesa za Republiku.

 

Član 5.

(1) Ocjenjivanje i vrednovanje projekata iz člana 4. ovog  pravilnika vrši se na osnovu sljedećih kriterija:

1) doprinos očuvanju kulture i tradicije nacionalnih manjina,

2) promocija i popularizacija kulture nacionalnih manjina,

3) kvalitet projekta,

4) edukativni, istraživački i promotivni dio projekta,

5) tradicija održavanja,

6) stepen ostvarene saradnje i podrška jedinica lokalne  samouprave,

7) očuvanje i promoviranje kulture naroda koji predstavljaju,

8) unapređenje saradnje između srodnih udruženja izvan  Republike,

 

Kompletan Pravilnik nalazi se u attachmentu

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

PREUZMI DOKUMENT:
2829.pdf

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.