Pravilnik

Sakupljanje i reciklaža posebnih kategorija otpada

27.10.2023. 11:00 / Izvor: Službene novine Federacije BiH
otpad

Ovim Pravilnikom propisuje se postupak objavljivanja javnog konkursa,

Službene novine Federacije BiH, broj 83/23, 27.10.2023. godine

 

Na osnovu člana 18a. stav 5. Zakona o upravljanju otpadom ("Službene novine Federacije BiH", broj 33/03, 72/09, 92/17), člana 6. Uredbe o načinu raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za posebne kategorije otpada i uslovima za dodjelu poticajnih sredstava ("Službene novine Federacije BiH", broj 59/21), te člana 13. stav 1. tačka 1. i člana 44. Statuta Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", broj 33/06), Upravni odbor Fonda, dana 19.10.2023. godine, donosi
 

PRAVILNIK

O POSTUPKU PROVOĐENJA PROGRAMA POTICAJA ZA AKTIVNOSTI SAKUPLJANJA I RECIKLAŽE POSEBNIH KATEGORIJA OTPADA


 

Član 1.
 

Ovim Pravilnikom propisuje se postupak objavljivanja javnog konkursa, te postupak odlučivanja o odabiru sakupljača i obrađivača/reciklera kojima Fond za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Fond), dodjeljuje poticaje u vidu finansijske pomoći za aktivnosti sakupljanja i reciklaže posebnih kategorija otpada i to otpadnih guma, akumulatora i baterija, otpadnih ulja i otpadnih vozila.

Član 2.
 

Javni konkurs za ostvarenje prava na poticaje Fonda za namjene utvrđene Uredbom o načinu raspodjele i ulaganja prikupljenih naknada za posebne kategorije otpada i uslovima za dodjelu poticajnih sredstava (u daljem tekstu: Uredba) raspisuje se na osnovu odluke Upravnog odbora Fonda o raspisivanju javnog konkursa, a na prijedlog direktora Fonda.

Javni konkurs može obuhvatiti sve ili samo određene vrste posebnih kategorija otpada, gume, akumulatore i baterije, ulja ili vozila.

Svaka od kategorija otpada iz stava 2. ovog člana se razvrstava u poseban LOT konkursa.

Član 3.
 

Fond objavljuje javni konkurs za ove vrste poticaja jednom u kalendarskoj godini, u skladu sa programom rada i finansijskim planom Fonda, odnosno ostvarenim namjenskim prihodima.

Član 4.
 

Javni konkurs za korištenje poticaja u vidu finansijske pomoći za aktivnosti sakupljanja ili reciklaže posebnih kategorija otpada, guma, akumulatora i baterija, ulja i vozila, Fonda objavljuje se u "Službenim novinama Federacije BiH", na web stranici Fonda, te u najmanje dva dnevna lista koja se distribuiraju na području cijele Federacije Bosne i Hercegovine.

Tekst javnog konkursa sadrži:

1. predmet javnog konkursa,

2. subjekte koji imaju pravo na podnošenje prijave za poticaje,

3. uslove kojima podnositelji prijave moraju udovoljavati,

4. popis dokumenata koje je potrebno priložiti uz prijavu,

5. mjesto i rok za dostavu prijave,

Član 5.
 

Rok za podnošenje prijava na javni konkurs ne može biti kraći od 15 dana niti duži od 60 dana.

Prijave se dostavljaju u zatvorenom omotu sa nazivom i adresom Fonda, nazivom i adresom podnosioca prijave, naznakom predmeta i LOT-a javnog konkursa na koji se prijava odnosi i naznakom "Ne otvaraj", odnosno elektronskim putem od momenta kada se uspostavi sistem e-prijave.

Prijave se dostavljaju preporučenom poštom ili predajom na protokolu Fonda, te se evidentiraju u knjigu ulazne pošte prema redoslijedu prijema, sa naznakom broja protokola i datuma prijema. Od momenta uspostavljanja sistema e-prijave, sve prijave će se automatski evidentirati kroz sistem.

Član 6.
 

Javni konkursi za poticaje se raspisuju za sakupljače i obrađivače/reciklere, i to sa posebnim lotom i budžetom za svaku od posebnih kategorija otpada: gume, akumulatore i baterije, ulja i vozila, a za količine koje podnosilac prijave dokaže da je sakupio i predao obrađivaču ili da je obradio/reciklirao u prethodnoj godini.

Na javni konkurs mogu se prijaviti samo oni sakupljači koji posjeduju dozvolu za upravljanje otpadom izdatu od strane nadležnog organa, te koji su registrovani i redovno izvještavaju Fond, tj. unose podatke u informacioni sistem upravljanja otpadom.

Na javni konkurs mogu se prijaviti samo oni obrađivači/recikleri koji se bave preradom i/ili povratom komponenti iz otpada (reciklažom), kao i pripremom goriva iz otpada za energetsko korištenje, a koji imaju dozvolu za upravljanje otpadom i/ili okolinsku dozvolu u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03, 72/09 i 92/17), te koji su registrovani i redovno izvještavaju Fond, tj. unose podatke u informacioni sistem upravljanja otpadom.

Član 7.
 

Poticajna sredstva dodjeljuju se sakupljaču za količine otpadnih guma, akumulatora i baterija, ulja i vozila koje su predate obrađivaču, a koje su dokazane i dokumentovane kao sakupljene i predate za prethodnu godinu.

Poticajna sredstva dodjeljuju se operatoru-obrađivaču/recikleru otpada, za količine, prerađenog, recikliranog ili pripremljenog za energetsko korištenje, otpada od guma, akumulatora i baterija, ulja i vozila, za prethodnu godinu.

Sakupljači i obrađivači/recikleri kojI se prijavljuju na Javni konkurs Fonda moraju ispunjavati sljedeće uslove:

- Da imaju sjedište na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine;

- Da podnesu kompletiranu prijavu za dodjelu poticaja Fondu za zaštitu okoliša Federacije BiH u skladu sa objavljenim konkursom;

- Ispunjavaju i druge uslove utvrđene konkursom.

Uz prijavu za dodjelu poticajnih sredstava podnosilac prijave, pored ostalog, obavezno prilaže:

a. godišnji izvještaj o upravljanju otpadom za prethodnu godinu, sa iskazanim količinama, otpada od guma, akumulatora i baterija, ulja i vozila sakupljenog u Federaciji BiH i predatog obrađivaču, odnosno recikleru ili prerađivaču otpada za energetsko korištenje, i to kao izvod iz informacionog sistema upravljanja otpadom – za sakupljače;

b. godišnji izvještaj o upravljanju otpadom za prethodnu godinu sa iskazanim količinama recikliranog ili prerađenog otpada za energetsko korištenje i to kao izvod iz informacionog sistema upravljanja otpadom – za operatore/reciklere;

c. dokaze o provedenim aktivnostima i količinama (prateći i vagarski list o predaji sakupljenog otpada obrađivaču/recikleru, CMR list u slučaju dokazivanja izvoza otpada na obradu, vagarski listovi obrađivača/reciklera o prihvatanju otpada, ovjerena skladišna lista, ovjereni izvod iz materijalne evidencije proizvoda i otpada nastalog procesom obrade/reciklaže itd.).

Maksimalni iznos poticaja za svaku vrstu otpada po kg i provedenoj aktivnosti određuje Fond i objavljuje u tekstu javnog konkursa.

Član 8.
 

Postupak po javnom konkursu provodi Komisija koju posebnim Rješenjem imenuje direktor Fonda.

Komisija se sastoji od najmanje tri (3) člana. Rješenje o imenovanju komisije, sa definiranim zadacima i rokovima za njihovu realizaciju, dostavlja se svim članovima komisije.

Komisija je dužna izvršiti uvid u sve pristigle prijave, utvrditi da li su podnesene blagovremeno, da li se odnose na predmet javnog konkursa, da li su podnesene od strane subjekta na kojeg se javni konkurs odnosi, te da li je uz prijavu dostavljena dokumentacija tražena javnim konkursom.

Komisija će izvršiti provjeru Ispunjenosti uvjeta za dodjelu poticajai to prvenstveno:

1. registraciju u informacionom sistemu,

2. unos podataka u informacioni sistem,

3. tačnost priloženih podataka o količinama,

4. dokumentaciju kojom se dokazuju količine za koje se traži poticaj.

Po utvrđivanju validnosti prijave i provjere podataka u informacionom sistemu upravljanja otpadom, provjere prateće dokumentacije, Komisija sačinjava listu prijava koje zadovoljavaju uvjete konkursa, sa navedenim količinama sakupljenog i obrađenog/recikliranog otpada i navedenom vrstom postupka (sakupljanje ili obrada/reciklaža), te navedenim procentualnim učešćem pojedinih količina u ukupno sakupljenim ili ukupno obrađenim/recikliranim. Komisija će uz listu onih koji zadovoljavaju uvjete konkursa, sačiniti i listu onih koji ne zadovoljavaju uvjete, i to posebno za svaki LOT.

Proračun pripadajućih poticaja iz raspoloživog budžeta vrši se za svaki LOT i to srazmjerno količinama koje je svaki prihvatljiv podnosilac prijave dokazao kao sakupljene i predate obrađivaču ili kao obrađene, reciklirane ili prerađene za energetsko korištenje.

X= količina otpada po LOT-u koju je aplikant prijavio/dokazao kao sakupljenu i predatu obrađivaču ili obrađena, reciklirana, prerađena za energetsko korištenje

Y= ukupno prijavljene količine sakupljenog i predatog obrađivaču ili obrađenog, recikliranog, prerađenog za energetsko korištenje otpada po LOT-u od strane svih uspješnih kandidata

P = (X/Y)*100 = procentualno učešće prijavljenih količina pojedinog kandidata u ukupno prijavljenim količinama sakupljenog i predatog obrađivaču ili obrađenog, recikliranog, prerađenog za energetsko korištenje otpada

Z = raspoloživi budžet po LOT-u

Z/Y = K

K = iznos poticaja po kg

L = X * K

L – iznos poticaja po kandidatu po LOT-u za količinu otpada koju je aplikant prijavio/dokazao kao sakupljenu i predatu obrađivaču ili obrađenu, recikliranu, prerađenu za energetsko korištenje

Maksimalni iznos poticaja po kg definiran javnim konkursom ne smije biti prekoračen.

Ukoliko je K> od maksimalnog iznosa, kandidatu se dodjeljuje maksimalni iznos po kg.

Izvještaj sa pratećim rang listama po lotovima Komisija dostavlja direktoru.

Direktor priprema prijedlog o dodjeli poticaja koji dostavlja Upravnom odboru Fonda na usvajanje.

Na prijedlog direktora, Upravni odbor Fonda donosi odluku o dodjeli poticaja po objavljenom javnom konkursu.

Rok za donošenje Odluke Upravnog odbora o odabiru korisnika je do 60 dana od dana zatvaranja Javnog konkursa.

Odluka se objavljuje na web stranici Fonda.

Član 9.
 

Fond će sve sudionike javnog konkursa obavijestiti o donošenju odluke Upravnog odbora o dodjeli poticaja u roku od 10 dana od dana donošenja Odluke.

U obavještenju iz stava 1. ovog člana, korisnicima poticaja Fonda, naložit će se dostava potrebne dokumentacije i informacija, u najdaljem roku od 30 dana od dana prijema pismene obavijesti.

Sa korisnikom poticaja Fonda koji u ostavljenom roku dostavi traženu dokumentaciju iz stava 2. ovog člana potpisat će se ugovor, u kojim će se navesti iznos odobrenog poticaja, odredba da Fond u bilo kojem momentu može zatražiti kontrolu/verifikaciju podataka od nadležne inspekcije, obaveza korisnika da nastavi redovno izvještavati Fond o aktivnostima koje provodi u smislu sakupljanja, obrade i reciklaže otpada, kao i obaveza unosa podataka u informacioni sistem upravljanja otpadom, te obaveza korisnika poticaja da izvrši povrat sredstava u slučaju naknadnog saznanja o dostavljanju krivih podataka, rok važenja ugovora, te ostala međusobna prava i obaveze korisnika poticaja i Fonda.

Ukoliko korisnik poticaja ne dostavi traženu dokumentaciju iz stava 2. ovog člana, sa istim se neće zaključiti ugovor, te će Upravni odbor na prijedlog direktora, donijeti odluku o stavljanju van snage odluke o dodjeli poticaja u odnosu na navedenog korisnika, o čemu će isti biti pismeno obaviješten u roku od 7 dana od donošenja ove odluke.

Član 10.
 

Protiv odluke Upravnog odbora Fonda o odabiru korisnika poticaja Fonda po objavljenom javnom konkursu, sudionik javnog konkursa kojem nisu odobreni poticaji može podnijeti prigovor Fondu u roku od 7 (sedam) dana od prijema pisane obavijesti sa striktno navedenim LOT-om na koji se prijavio, kao i razlogom prigovora.

Radi razmatranja prigovora iz stava 1. ovog člana posebnom odlukom direktora biće formirana Komisija za prigovore, koja se sastoji od 3 (tri) člana.

Prigovori se razvrstavaju po LOT-ovima, odnosno kategorijama otpada.

Komisija za prigovore direktoru dostavlja izvještaj o provedenoj proceduri sa listom osnovanih i neosnovanih prigovora.

Direktor donosi prijedlog Upravnom odboru u skladu sa raspoloživim budžetom. Iznos sredstava koji se dodjeljuje po prigovoru se kreira prema cijeni po kg koju su ostvarili ostali učesnici konkursa kojima su dodijeljena sredstva, a uz uvjet da se ne prekorači maksimalno dozvoljeni iznos.

Upravni odbor Fonda, na prijedlog direktora, donosi odluku o podnesenim prigovorima, o čemu se pismeno obavještava podnosilac prigovora u roku od 7 dana od dana donošenja odluke.

Član 11.
 

Ovaj Pravilnik stupa na snagu danom objavljivanja u "Službenim novinama Federacije BiH".

Broj UO-01-3-11-9-2/2023
19. oktobra/listopada 2023. godine
Sarajevo

 


Predsjednik
Upravnog odbora
Prof. dr. Zvjezdan Karadžin, s. r.

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

TAGOVI:

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.