Pravilnik o kvalificiranim investitorima

31.07.2015. 09:00 / Izvor: Akta.ba
Pravilnik o kvalificiranim investitorima

Ovima pravilnikom uređuje se: a) pojam kavlificiranog investitora; b) način vođenja registra kvalificiranih investitora kod Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Na osnovu člana 270. stav (1) tačka f) Zakona o tržištu vrijednosnih papira („Službene novine Federacije BiH", broj 85/08 i 109/12) i člana 13. Zakona o Komisiji za vrijednosne papire („Službene niovine Federacije BiH", broj 39/98, 36/99, 33/04 i 92/13), Komisija za vrijednosne papire, na sjednici................ održanoj dana..................... godine, donijela je

 

Pravilnik o kvalificiranim investitorima

 

Odjeljak A. Opće odredbe

Član 1.

(sadržaj pravilnika)

Ovima pravilnikom uređuje se:

a) pojam kavlificiranog investitora;

b) način vođenja registra kvalificiranih investitora kod Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Član 2.

(izrazi)

Izrazi koji se koriste u ovom pravilniku imaju sljedeće značenje:

a) Zakon je Zakon o tržištu vrijednosnih papira („Službene novine Federacije BiH", broj 85/08 i 109/12);

b) Komisija je Komisija za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercegovine;

c) Registar je Registar kvalificiranih investitora koji vodi Komisija;

d) kvalificirani investitor je investitor kako je definiran ovim pravilnikom;

e) ovlašteni učesnik na tržištu vrijednosnih papira je pravna osoba iz člana 2. tačka m) Zakona.

 

Odjeljak B. Kvalificirani investitori

Član 3.

(definicija)

Kvalificiranim investitorom u smislu odredaba ovog pravilnika smatraju se:

a) pravne osobe koje posjeduju odobrenje za rad izdato od nadležnog organa, odnosno koje su subjekt nadzora na finasijskom tržištu, i to:

- banke,

- osiguravajuća društva,

- brokersko- dilerska društva,

- investicijski fondovi i društva za upravljanje investicijskim fondovima,

- penzij ski fondovi,

- finansijske organizacije osnovane posebnim zakonom radi upravljanja imovinom koja je direktno ili indirektno u svojini Federacije Bosne i Hercegovine (u daljem tekstu: Federacija);

b) entiteti, Brčko Distrikt, Bosna i Hercegovina, kantoni, jedinice lokalne samouprave, druge države ili nacionalna i regionalna tijela, Centralna banka Bosne i Hercegovine i centralne banke drugih država, međunarodne i nadnacionalne institucije kao što su: Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka, Evrospka investicijska banka i druge slične međunarodne organizacije.

 

Član 4.

(pružanje usluga)

Ovlašteni učesnici na tržištu vrijednosnih papira mogu kvalificiranim investitorima pružati investicijske usluge i obavljati investicijske aktivnosti bez pridržavanja obaveza iz općeg akta Komisije kojim se regulira razvrstavanje klijenata i pravila poslovnog ponašanja u pružanju investicijskih usluga, a koje se odnose na obaveze ovlaštenog učesnika na tržištu vrijednosnih papira pri postupanju s nalogom klijenta, pravila ponašanja prilikom pružanja investicijskih usluga i izvršavanja naloga.

 

Član 5.

(saglasnost za postupanje)

Ovlašteni učsenik dužan je prije svakog pružanja investicijske usluge od kvalificiranog investitora dobiti izričitu potvrdu o saglasnosti da se prema njemu postupa kao prema kvalificiranom investitoru.

 

Odjeljak C. Registar

Član 6.

(upisi u registar) 

(1) Komisija vodi Registar kvalificiranih investitora.

(2) Ovlašteni učesnici na tržištu vrijednosnih papira dužni su da pisano obavijeste Komisiju o svakom investitoru koji je kod njih imao status kvalificiranog investitora prilikom pružanja usluge, najkasnije tri dana od dana izvršenja usluge.

(3) U registar se upisuju podaci o kvalificiranom investitoru: naziv i sjedište kvalificiranog investitora, broj i datum odobrenja za rad nadležnog organa ako se radi o investitoru kojem se takvo odobrenje izdaje, pod koju se vrstu kvalificiranog investitora podvodi u smislu člana 3. ovog pravilnika.

 

Član 7.

(način vođenja Registra)

Komisija vodi Registar u elektronskom obliku, koji je dostupan na internet stranici Komisije.

 

Član 8.

(izdavanje potvrde)

Komisija osobi upisanoj u Registar, na njen zahtjev, izdaje potvrdu o upisu u Registar, koja je predstavlja potvrdu o njeogovom statusu kvalificiranog investitora.

 

Odjeljak D. Upis u registar

Član 9.

(osnov za upis)

Komisija vrši upis u registar na osnovu pisanog obavještenja o kvalificiranom investitoru iz člana 6. ovog pravilnika.

 

Član 10.

(način upisa)

Upis se vrši bez provođenja upravnog postupka.

Odjeljak E. Prelazne i završne odredbe

 

Član 11.

(ustroj Registra)

Komisija je dužna da ustroji Registar iz člana 6. ovog pravilnika u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog pravilnika.

 

Član 12.

(stupanje na snagu)

Ovaj pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u „Službenim novinama Federacije BiH"

 

 

Broj: -— Sarajevo,..........godine.

Predsjednik Komisije za vrijednosne papire Federacije Bosne i Hercwegovine

Mr. Hasan Ćelam

 

Obrazloženje

Članom 270. Zakona o tržištu vrijednosnih papira („Službene novine Federacije BiH", broj 85/08 i 109/12) propisano je da Komisija, pored ostalih, donosi i opći akt o vrstama (podjeli) investitora. Naime, izmjenama i dopunama pomenutog zakona iz 2012. godine išlo se za tim, imajući u vidu sporost naše zakonodavne vlasti, da se zakonom da ovlaštenje Komisiji da donosi opće akte kojim bi se regulativa u Federaciji usklađivala sa EU regulativom. Donošenje ovog pravilnika predstavlja upravo to. Znači zakonski osnov postoji. Što se tiče samog pravilnika, njime se normira sve što je bitno za kvalificirane investitore. Prije svega članom 3. su definirani kvalificirani investitori.

Dalje se tretira se registar kvalificiranih investitora, od njegovog sadržaja, načina vođenja, do toga ko se upisuje.

Na kraju se određuje rok za uspostavu Registar kvalificiranih investitora. U nekim zemljama u okruženju investitori se u Registar upisuju na osnovu zahtjeva koji se rješava u upravnom postupku. Ovdje to nije prihvaćeno, cijeneći da se radi o dodatnom, nepotrebnom administriranju. 

PRIKAŽI VIŠE TEKSTA

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.