Ana Patricia Botin: Najuspješnija bankarica Europe

10.09.2015. 21:28 / Izvor: Akta.ba
Ana Patricia Botin: Najuspješnija bankarica Europe

Svoju bankarsku karijeru započinje odmah nakon završetka studija radila je sedam godina u JP Morgan najprije u Madridu, a zatim u New Yorku.

Ana Patricia Botin, šefica banke Santander i jedna od najuspješnijih i najuglednijih bankarica Europe. Rođena je 04.10.1960. godine. Odrasla je u španskom gradu Santander. Svoju bankarsku karijeru započinje odmah nakon završetka studija. Radila je sedam godina u JP Morgan najprije u Madridu, a zatim u New Yorku.

2005. godine od strane Forbes Magazina našla se na listi 100 najmoćnijih žena. 2013. godine bila je na rukovodećem mjestu u Coca-Cola Company.

Za nju je zanimljivo da je dugo bila u sjeni svog moćnog oca Emilija Botina. Kada je on 2014. umro imenovana je predsjednicom Nadzornog odbora banke Santander. Do tada je uglavnom sjedila "u drugom redu".

Botin je odmah iznenadila svojim brzim odlukama. Ona je smijenila vodeće osoblje i zatražila da se u banci radi s novom dinamikom jer se ne smije odmarati "na staroj slavi". Te odluke joj nisu teško pale jer je već godinama prije toga radila u banci.  Ističe kako je lakše mijenjati stvari kada dolaziš iznutra. Njezin najveći izazov danas je, nastavlja, pronaći prave talente za svoju tvrtku.

Kao kćer jednog patrijarha Ana Botin je vrlo rano naučila kako jedan menadžer mora izgledati. Kaže kako se u početku koncentrirala na to da dobro radi svoj posao, što nije bilo dovoljno, te je išla dalje. Bila je čak i samokritična.

Inače Ana je udata i ima troje djece. Njena želja je da žene imaju iste mogućnosti kao i muškarci.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Ličnosti